Paul Magnette wil federale olijfboomcoalitie zonder MR

29/01/14 om 09:13 - Bijgewerkt om 09:13

PS-voorzitter Paul Magnette is voorstander van een federale olijfboomcoalitie: zijn partij samen met CDH en Ecolo. 'Tenminste als zo'n meerderheid ook in Vlaanderen mogelijk zou zijn.'

Paul Magnette wil federale olijfboomcoalitie zonder MR

© Belga

Paul Magnette (PS) is gewonnen voor een federale coalitie met zijn partij, CDH en Ecolo. "Ik zou dolgelukkig zijn indien we een federale olijfboomcoalitie kunnen maken. Maar er moet een meerderheid in Vlaanderen zijn", zo blikte hij in La Libre Belgique vooruit naar de verkiezingen van 25 mei.

"Ik ben, in functie van de verkiezingsresultaten, voorstander van de vorming van zo progressief mogelijke meerderheden", aldus Magnette, wiens partij woensdagavond haar nieuwjaarsreceptie houdt. Door deze uitspraken laat Magnette verstaan dat hij na 25 mei liever niet in een coalitie stapt met de MR.

Internationale imago opgepoetst

De PS-voorzitter bewierookt het werk dat de regering sinds december 2011 heeft geleverd. "Ik ben er zeker van dat de historici in de toekomst over 'de jaren Di Rupo' zullen praten, jaren waarin men vanuit de diepste crisis opnieuw stabiliteit heeft gebracht."

Magnette meent dat de huidige meerderheid "in iets meer dan twee jaar tijd, de staat waarin België zich bevond radicaal heeft veranderd", van "een land op de rand van de implosie" naar een stabilisering. België heeft volgens de voorzitter van de Franstalige socialisten zijn internationale imago opgepoetst, opnieuw aangeknoopt met economische groei, de staatsschuld verminderd tot minder dan 100 procent en de rentevoeten voor staatsleningen teruggebracht tot 2 procent. (Belga/AVE)

Onze partners