Paul Magnette: 'Niet bereid om over confederalisme te praten'

20/09/16 om 12:00 - Bijgewerkt om 17:19

Waals minister-president Paul Magnette is duidelijk: 'De PS zal niet in discussie gaan over confederalisme. De N-VA wil daarmee de sociale zekerheid splitsen en dat is iets wat de PS nooit zal toelaten'.

Paul Magnette: 'Niet bereid om over confederalisme te praten'

Paul Magnette © Belga Image

Paul Magnette zei dat voor aanvang van het openingscollege economie dat hij samen met Vlaams minister-president Geert Bourgeois geeft aan Universiteit Hasselt.

Lees nu al ons dubbelinterview met Magnette en Bourgeois dat morgen in Knack verschijnt. Daarin geeft Bourgeois het '19e-eeuwse' onafhankelijke Vlaanderen op en zegt Magnette af te willen van de transfers:

Magnette vs. Bourgeois: 'Trek uw plan: is dat echt de enige boodschap van Vlaanderen aan Wallonië?'

Nu door het gerommel bij de N-VA de discussie over het communautaire opnieuw oplaait, kreeg Magnette voor aanvang van zijn college een resem vragen over het communautaire. Maar Magnette houdt de communautaire boot af.

'We hebben net de zesde staatshervorming gehad. We zijn nu op drie jaar van de verkiezingen van 2019. Het heeft geen zin om nu in discussie te gaan over het communautaire. De mensen op straat willen geen communautaire discussie, zij willen jobs', aldus Magnette.

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet vorige week uitschijnen dat een nieuwe, 'ultieme', staatshervorming in 2019 geen must is voor hem. Een voortzetting van de huidige centrumrechtse coalitie met MR zou zijn voorkeur wegdragen omdat hij nooit in een regering wil zitten met PS, de partij die wel nodig is om een nieuwe staatshervorming te kunnen goedkeuren in de Kamer.

Weg met 'vernederende' transfers

Paul Magnette verklaarde daarnaast dat de 'vernederende' transfers van Vlaanderen naar Wallonië het best zo snel mogelijk tot het verleden behoren. 'Het is mijn grootste wens dat ze niet langer nodig zijn en Vlaanderen kan ons daarbij helpen door in Wallonië te investeren.' Met een knipoog naar een eerdere uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever zei Magnette: 'We zitten dus niet als een junkie te wachten op ons money-shot'.

Tegelijk nuanceerde de Waalse minister-president het verhaal van de transfers, door te stellen dat Wallonië ook heel wat in het laatje brengt voor Vlaanderen. Zo gaat er van elke 100 euro die in Wallonië wordt geïnvesteerd 36 euro meerwaarde naar Vlaanderen en maar 31 naar Wallonië zelf. 'Vlaanderen profiteert dus meer van Waalse welvaart dan Wallonië zelf', aldus Magnette.

Geert Bourgeois gaf meteen aan weinig geloof te hechten aan het pleidooi de transfers af te bouwen. 'Ik zit al langer in de politiek. Ik hoor dit pleidooi voor het afbouwen van de transfers om de tien jaar, maar het gebeurt niet'. Volgens Bourgeois staat er tegenover de transfers - die volgens hem zo'n 6 miljard euro per jaar bedragen - nog te weinig 'wederkerigheid en gedragsverandering'.

Belga/KVDA/SK)

Onze partners