Paul Janssen Award eerste maal voor een Belg

09/09/10 om 17:32 - Bijgewerkt om 17:32

De onderscheiding is donderdag uitgereikt aan professor Erik De Clercq.

Het farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson heeft de Dr. Paul Janssen Award uitgereikt aan de Belg Erik De Clercq. Het is de vierde maal maal dat de onderscheiding werd uitgereikt, maar de eerste maal dat ze een landgenoot te beurt valt.

De Clercq werd samen met de Amerikaan Anthony Fauci bekroond als de 'meest passionele en creatieve wetenschappers in biomedisch onderzoek'.

De Clercq en Fauci kregen de prijs, waaraan een bedrag van 100.000 euro is verbonden, wegens hun onderzoek naar hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

De Clercq wordt geroemd als een pionier in de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen die het leven hebben gered van miljoenen mensen die met hiv of andere virale aandoeningen werden besmet.

Fauci wordt geloofd als iemand die de inzichten in de immuunrespons en het ontstaan en de evolutie van hiv/aids totaal hebben veranderd.

De prijs beloont uitmuntend biomedisch onderzoek met een belangrijke impact op de menselijke gezondheid via diagnose, behandeling of preventie van aandoeningen.

De Clercq is professor emeritus aan het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek van de KU Leuven. Fauci is directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases in het Amerikaanse Bethesda.

Onze partners