Paul De Belder: "Bal in het kamp van Di Rupo leggen"

14/06/10 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:05

"We moeten als Vlamingen niet willen vasthouden aan de post van premier'.

Paul De Belder, voorzitter Ijzerbedevaartcomité: 'Ik ben in de eerste plaats gelukkig dat de schreeuw om verandering bij ons niet vertaald is in een vooruitgang van extreem-rechts. De Vlaamse kiezer is het eens met wat Yves Leterme ooit heeft gezegd, maar wat achteraf een beetje ondergesneeuwd is geraakt, namelijk dat de grenzen van het Belgische overlegmodel bereikt zijn.

We blijven wel een parlementaire democratie en dus zal de overheveling van bevoegdheden richting de deelstaten stap per stap moeten blijven gebeuren. PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft nu ook ingezien dat het de Vlaming wat dat betreft menens is en dat de Franstaligen niet nog eens elke staatshervorming kunnen weigeren.

Dat hij in zijn overwinningstoespraak de klemtoon legde op het feit dat de socialisten de grootste politieke familie van het land zijn, is voorts een ideale gelegenheid om de bal in zijn kamp te leggen. We moeten als Vlamingen niet willen vasthouden aan de post van premier. CD&V heeft dat drie jaar gedaan, maar dat is niet gelijk aan verantwoordelijkheid nemen, zoals Marianne Thyssen beweerde. Integendeel, de regering heeft onder leiding van CD&V drie jaar niet geregeerd.'

Lees meer over:

Onze partners