Patrick Moenaert: 'CD&V is niet sexy genoeg'

30/04/12 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

Zijn partij moet weer wat meer zelfvertrouwen krijgen, vindt de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). Zeker nu ze de hete adem van de N-VA in haar nek voelt.

Patrick Moenaert: 'CD&V is niet sexy genoeg'

© Belga

Patrick Moenaert (CD&V) wil na 14 oktober geen burgemeester meer zijn. Maar dat betekent niet dat hij van plan is om zich tijdens de campagne afzijdig te houden. Zeker niet nu er in Brugge zo veel op het spel staat. Want zonder burgemeestersbonus en met de concurrentie van voormalig kartelpartner N-VA zijn er zelfs in Brugge geen zekerheden meer. Ook al is de plaatselijke N-VA dan vorige week onthoofd toen lijsttrekker Pol Van Den Driessche er de brui aan gaf na een resem aantijgingen over ongewenste intimiteiten.

Volgens de N-VA was de Brugse CD&V de regisseur van de onthullingen over Pol Van Den Driessche. Zullen de kiezers jullie daar niet voor afstraffen?

Patrick Moenaert: De N-VA heeft alleen mist proberen te spuien om de aandacht af te leiden van de getuigenissen over Pol Van Den Driessche. Dat getuigt echt van doortraptheid. Ondertussen is duidelijk geworden dat het helemaal geen politieke afrekening was maar wel een afrekening binnen de journalistieke wereld. Wij hebben daar totaal niets mee te maken, en ik ben er zeker van dat de mensen dat ook beseffen.

Ondertussen heeft ook CD&V de wind niet meteen in de zeilen. In peilingen valt uw partij zelfs terug op 14 à 18 procent.

Moenaert: Ik wil hier de Calimero niet spelen, maar wij hebben toch echt wel ontzettend veel tegenstanders. Alle pijlen worden constant op CD&V gericht. Maar ondertussen is toch duidelijk gebleken dat het zonder ons niet lukt met het land? Had Wouter Beke de boel bijvoorbeeld niet gedeblokkeerd tijdens de formatie, dan was er vandaag nog geen regering. Erg jammer dat we dat nu niet weten te verzilveren.

Hoe komt dat? Moenaert: Waarschijnlijk zijn we niet sexy genoeg. Vandaag volstaat het niet meer om goed te besturen: je moet jezelf ook weten te verkopen. Politiek draait te veel om de verpakking en te weinig om de inhoud, en dat wordt nog versterkt door de opkomst van Facebook en Twitter. Zelf doe ik daar dan ook niet aan mee. Al zie ik natuurlijk ook wel dat het rendeert om je zo te profileren, want in de media zie je veel politici die liever in de krant staan dan dat ze iets realiseren. Het stoort me buitenmate dat ook wij daar als partij niet aan weten te ontsnappen.

Volgens uw partijgenoot Rik Torfs heeft CD&V geen zelfvertrouwen en geen noemenswaardig profiel meer. Heeft hij een punt?

Moenaert: Het klopt dat we niet genoeg zelfvertrouwen hebben, ja. We zitten een beetje naar elkaar te kijken, zijn vaak niet scherp genoeg en missen ook de nodige humor. Daar moeten we dringend aan werken.

Toen Yves Leterme de partij in 2007 naar de federale verkiezingen leidde, was er nochtans zelfvertrouwen genoeg. Moenaert: Ja, maar sindsdien is dat stelselmatig afgebrokkeld. (denkt na) Ik heb Yves Leterme altijd een sterk politicus gevonden. Alleen is hij niet de gemakkelijkste, en dat heeft zijn relatie met de pers om zeep geholpen. Met alle gevolgen van dien. Als Vlaams minister-president deed hij het nog heel goed, maar daarna is hij op het nationale niveau onderuitgehaald en -gegaan. Op den duur heeft hij zich echt vergaloppeerd.

Het is dezer dagen ook niet meer echt duidelijk waar CD&V voor staat.

Moenaert: Je kunt de zaken natuurlijk scherper stellen als je je aan de linker- of rechterkant van de politiek bevindt. In het midden is dat altijd moeilijker. We mogen de mensen in elk geval niet laten vergeten dat CD&V dit land heeft gemaakt. Van meteen na de Tweede Wereldoorlog tot vandaag. Steeds opnieuw hebben wij geweigerd om de dingen op te blazen en zijn we een consensus blijven nastreven. Die houding mag dan misschien tot een gebrek aan profiel hebben geleid, maar ze heeft ook onze welvaartsmaatschappij gevormd. Het is dan ook bij die traditie dat we nu weer aansluiting moeten zien te vinden. (APE)

Het volledige interview met Patrick Moenaert leest u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners