Patrick Janssens ziet zichzelf niet besturen met de N-VA

16/10/12 om 05:58 - Bijgewerkt om 05:58

Uittredend burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens noemt de kans dat hij samen met Bart De Wever in een bestuursploeg gaat zitten 'extreem klein'. "Wij zijn geen dikke vrienden, daar moeten we niet flauw over doen."

Janssens (sp.a) vertelde in het VRT-programma Café Corsari dat hij meteen nadat hij zondagavond zijn verlies toegegeven, telefoon kreeg van N-VA-kopman De Wever. Die betuigde hem zijn medeleven.

Janssens: "Hij zei: 'Ik was verrast dat je dat zo snel gedaan hebt, er is nog maar een derde van de stemmen binnen.' Ik zei: "Kijk, ik heb wat statistiek gestudeerd, dit is absoluut de uitslag zoals hij zal blijven.' Dan zei hij: 'Ik heb voldoende verkiezingen verloren om te weten dat dat niet makkelijk is.'"

Niet samen op café
Vervolgens wilde De Wever weten wie hij moest bellen als hij met de sp.a wil onderhandelen. Janssens: "Dan heb ik gezegd: 'Bel mij maar.'"

Of de sp.a met De Wever in zee wil, weet Janssens nog niet. "We gaan uiteraard het gesprek aan. Dat zal niet makkelijk zijn, omdat je een zeer agressieve periode achter de rug hebt. We hebben allemaal niet zo'n lieve dingen over elkaar gezegd. Wij zijn geen dikke vrienden, daar moeten we niet flauw over doen. Ik zie ons niet samen op café gaan of samen naar het voetbal gaan. Maar in de politiek is dat niet ongewoon, dus wij gaan luisteren naar wat hij te vertellen heeft."

Wil Janssens zelf besturen met De Wever? "Ik ga daar nu geen uitspraak over doen, maar die kansen zijn extreem klein."

Flutpeiling
"Slecht", antwoordde Janssens kortweg op de vraag hoe het met hem ging. Na zijn huilbui op de schouder van acteur Gène Bervoets raakte de bijna-ex-burgemeester wel in slaap, maar de volgende ochtend, bij het bekijken van de kranten, werd hij meteen weer terug naar de avond voordien gekatapulteerd.

"Als je aan de job van burgemeester begint, weet je dat het elk moment kan gedaan zijn", zei Janssens. "Ik herinner me heel goed een moment toen ik na mijn rugoperatie in april plat in bed lag. Toen was er een peiling op de voorpagina van Het Laatste Nieuws die ongeveer al deze resultaten gaf. Mijn eerste reactie was: 'Dat is weer zo'n flutpeiling via internet.' Ik heb dan even gekeken en toen bleek die peiling gedaan te zijn door het onderzoeksbureau waar ik zelf drie jaar gewerkt heb. Toen heb ik gezegd: 'Dit gaat moeilijk worden.'"

Averij

Janssens sprak van een 'collectief gevoel van verdriet' en een 'rouwproces' binnen zijn partij. Toch had hij de nederlaag niet helemaal zien aankomen. "Naarmate de campagne liep, kregen wij allemaal een beter gevoel. We hadden eigenlijk een millimetersprint verwacht. Dan krijg je een ontlading, maar dan een hele negatieve."

Janssens wilde nog niet analyseren waarom hij gefaald heeft. Hij wil zich de komende dagen vooral bekommeren om zijn mensen achter de schermen, die werkloos dreigen te raken. "Ik voel me als de kapitein van een schip dat zware averij heeft opgelopen na een grote storm. Wat we nu gaan doen, is niet nadenken: 'Wat is er fout gelopen?', maar 'Hoe krijgen we die boot in de haven?'" (TV)

Onze partners