Patrick Janssens wil dealende sans papiers in gesloten instelling

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) wil drugsdealers zonder papieren in gesloten instellingen tot ze teruggestuurd worden.

Dat zei hij maandag aan de Antwerpse televisiezender atv naar aanleiding van gevechten tussen allochtone handelaars met drugsdealers in de Antwerpse Seefhoek.

De handelaars wilden het recht in eigen handen nemen, omdat ze vinden dat de aanpak van het drugsprobleem in de buurt niets oplevert. Burgemeester Janssens was toen nog met vakantie.

Patrick Janssens: ‘Federale overheid moet hier prioriteit van maken’ De burgemeester is nu terug en vindt dat de federale overheid moet helpen. De voorbije maanden werden al 200 drugsdealers opgepakt in Antwerpen-Noord. Maar de meesten kwamen snel terug op vrije voeten. ‘Ik pleit ervoor dat er gesloten instellingen komen, waar mensen die illegaal in ons land zijn en misdrijven plegen worden vastgehouden tot ze gerepatrieerd zijn’, zegt Janssens aan atv.

‘Nu roepen dealers vaak dat ze uit oorlogsgevoelige conflictgebieden komen als Libië en Afghanistan, en worden ze al snel opnieuw vrijgelaten. Zo kan het niet langer. Om het drugsprobleem in Antwerpen-Noord de kop in te drukken ijver ik ervoor dat de federale overheid hier een prioriteit van maakt.’

Theo Francken (N-VA): ‘Onzin’
N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt het idee van Janssens ‘onzin’. Francken herinnert er aan dat de jongste jaren al meermaals gepleit is voor het uitzetten van illegale drugsdealers. Volgens zijn cijfers zijn in 2009 en 2010 echter slechts 8 van de 165 opgepakte illegale drugsdealers effectief gerepatrieerd.

‘De gesloten centra zitten nu al voor het overgrote deel vol met criminele illegalen. Gewone illegalen worden gewoon niet actief verwijderd’, hekelt Francken.

Francken: ‘Crisismanager voor terugkeer’
De N-VA’er schuift een andere oplossing naar voren. Zo bepleit hij de heroprichting van de taskforce terugkeer. ‘Onder Paars werkte dit, maar het stierf een stille dood’, aldus de N-VA’er. Die taskforce moet de politieke en ambtelijke samenwerking aanzwengelen, dus ook met justitie, politie en vreemdelingenzaken. ‘Voor mijn part komt er zelfs een crisismanager ’terugkeer”, aldus het Kamerlid.

Voorts wil Francken bepaalde luchtvaartmaatschappijen warm maken voor medewerking aan repatriëringen. Voortaan zou ook nooit nog meer dan één ‘bevel om het grondgebied te verlaten’ gegeven mogen worden. ‘Bij opnieuw betrappen onmiddellijk gedwongen verwijdering’, besluit Francken in een persbericht. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content