Patrick Janssens trekt zich terug uit onderhandelingen met De Wever

08/11/12 om 12:34 - Bijgewerkt om 12:34

Patrick Janssens wil niet de indruk wekken dat zijn persoon de Antwerpse onderhandelingen in de weg staat en trekt zich terug.

Uittredend Antwerps burgemeester Patrick Janssens (Stadslijst) heeft besloten zich terug te trekken uit de formatiegesprekken in zijn stad, zo laat hij weten via zijn woordvoerder. Janssens neemt die drastische stap naar eigen zeggen omdat "in bepaalde media" dezer dagen de indruk wordt gewekt dat hij persoonlijk het verloop van de gesprekken bemoeilijkt, iets wat hij formeel ontkent.

Constructieve meerderheid

"We hebben als partij onze betrachting vanaf de eerste dag heel duidelijk gemaakt aan de formateur: komen tot een constructieve meerderheid die een zo groot mogelijk deel van de Antwerpse kiezers vertegenwoordigt", aldus Janssens in een mededeling. "Ik wens niet dat de indruk bestaat of gewekt wordt dat mijn persoon zulks in de weg staat."

Volgens Janssens heeft niet de stad, niet de Stadslijst, noch hijzelf er enig belang bij dat de formatiegesprekken nodeloos moeizaam verlopen of lang aanslepen.

Formateur Bart De Wever wil van alle partijen in Antwerpen enkel nog met De Stadslijst en Open VLD verderpraten over een coalitie. Alle andere partijen heeft hij al uitgesloten.

De Wever zou liefst CD&V losweken uit de Stadslijst en een centrumrechtse coaltie vormen met de partijen N-VA - CD&V en Open VLD.

CD&V heeft tot nu toe altijd volgehouden dat ze de Stadslijst niet verlaat, maar CD&V-kopstuk Marc Van Peel zei gisteren dat wat hem betreft niemand er voor moet vrezen dat de stad tegen het einde van dit jaar onbestuurbaar blijkt te zijn.

Zonder een scheiding tussen SP.A en CD&V zit de coalitievorming in Antwerpen muurvast. (Belga/EE)

Onze partners