Patrick Janssens scoort bij allochtonen, Bart De Wever niet

17/10/11 om 06:31 - Bijgewerkt om 06:31

Ruim een derde (36,6 pct) van de Antwerpse kiezers van allochtone origine is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 van plan om op de sp.a van burgemeester Patrick Janssens te stemmen. De N-VA van Bart De Wever kan slechts 9,7 pct bekoren.

Patrick Janssens scoort bij allochtonen, Bart De Wever niet

© Belga

Globaal stemt de allochtone kiezer links. Samen met sp.a kapen Groen! (21,9 pct), PVDA+ (3,8 pct) en Rood! (3,3 pct) bijna tweederde (65,6 procent) van de stemmen weg. Dat blijkt uit een exclusieve peiling door de Gazet van Antwerpen.

N-VA

Rechts kan de allochtone kiezer maar matig bekoren. Opmerkelijk is wel dat het Vlaams Belang 12,1 procent van hun stemmen oogst. De N-VA (9,7 pct), Open Vld (8,1 pct) en CD&V (4,5 pct) doen het veel minder goed.

Patrick Janssens

Als burgemeester kiest bijna de helft (46 pct) voor Patrick Janssens en 17,5 pct voor Bart De Wever. Meyrem Almaci (Groen!) scoort als enige lijsttrekker van allochtone origine met 5,6 pct een matig resultaat.

Annemie Turtelboom

Zeer opvallend: als Annemie Turtelboom (Open Vld) naar Antwerpen verhuist, dan kan ze op liefst 33,8 pct van de belangrijke groep allochtone kiezers rekenen. Daarmee zou ze een kleine aardverschuiving kunnen veroorzaken.

Integratie

De migranten vinden milieu en gezondheid, veiligheid, onderwijs en kinderopvang de belangrijkste thema's. Migratie en integratie zijn voor hen merkwaardig genoeg het minst prioritair. De enquête werd uitgevoerd door Dedicated Research. (Belga/EE)

Onze partners