Patrick Janssens krijgt cityLaboprijs 2013

02/03/13 om 00:07 - Bijgewerkt om 00:07

In Antwerpen heeft Patrick Janssens de cityLaboprijs 2013 ontvangen. Het was zowat Janssens' eerste publieke optreden sinds zijn afscheid als Antwerps burgemeester.

Janssens werd door de jury geprezen voor zijn visie op stedelijkheid en stadsontwikkeling, evenals zijn communicatiebeleid tijdens bijna tien jaar burgemeesterschap. CityLabo is een 'stadslaboratorium', een soort denktank, binnen Antwerpen Averechts, een organisator van rondleidingen door stadswijken.

Geen politiek statement

Dat Janssens door een dergelijke organisatie bekroond werd, deed hem zichtbaar veel plezier. "Ik ben hier vooral blij mee omdat het om een bottom-up prijs gaat, eentje van onderuit. In alle eerlijkheid was dat zelden het eerste woord dat naar boven kwam wanneer men mij als burgemeester omschreef", gaf hij aan.

CityLabo wilde van de bekroning naar eigen zeggen geen politiek statement maken. De keuze voor Janssens werd enkel ingegeven door zijn verdiensten op het vlak van het promoten van stedelijkheid bij een brede bevolkingsgroep, klinkt het.

"Hij heeft, met liefde voor de stad de angst voor de stad weten terug te dringen", aldus het juryverslag.

Beperkte ruimte

Janssens legde tijdens zijn dankwoord nog even uit wat het concept 'stad' voor hem betekent. "We kampen met de eeuwige contradictie dat de stad tegelijk massaal veel mensen aantrekt, maar uiteindelijk ook velen weer afstoot", zei hij. "Een stad is eigenlijk gewoon een relatief kleine plek waarop vele, verschillende mensen samenleven. Dat maakt het heel erg belangrijk hoe je als overheid met die beperkte ruimte omgaat." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners