Patrick Janssens: Bart De Wever verdeelt Antwerpen

18/09/12 om 04:34 - Bijgewerkt om 04:34

Burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens reageert scherp op Bart De Wevers uitspraak na de rellen in Borgerhout dat de stad niet van iedereen is. De Wever verdeelt de Antwerpenaars, vindt Janssens.

Janssens deed zijn uitspraken in het VRT-programma Terzake en in De Kruitfabriek op de nieuwe zender VIER. Daar zei hij dat De Wever een karikatuur maakt van de Antwerpse stadsslogan 't Stad is van iedereen.

De potentiële Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) had na de rellen in Borgerhout gezegd dat 't stad wat hem betreft niet langer van iedereen is, maar "enkel van de mensen die een inspanning leveren om ertoe te behoren."

De relletjes in Borgerhout kwamen er zaterdag bij een manifestatie tegen 'The Innocence of Muslims', de Amerikaanse film die in de islamitische wereld al dagen tot onlusten leidt. Voor de demonstratie was geen toestemming gegeven. De Antwerpse politie pakte 230 manifestanten op.

Karikatuur

In Terzake legde Janssens de haast tien jaar oude slogan uit. "Als de stad van iedereen is, dan betekent dat dat iedereen ook een verantwoordelijkheid heeft om tot die stad bij te dragen, en dat iedereen weliswaar gelijk kansen krijgt, maar ook gelijke verantwoordelijkheden heeft", zei hij. "Doen alsof die slogan betekent dat iedereen zomaar alles kan doen wat-ie wil, dat is natuurlijk een karikatuur."

Jansen zei dat wie van de slogan af wil, probeert om "de stad te verdelen tussen wie goed is en wie slecht is, en wie wel meetelt en wie niet meetelt."

De slogan kwam er haast tien jaar geleden nadat de stad door een periode van verdeeldheid was gegaan, zei Janssens. "Laat ons alstublieft niet opnieuw naar een verdeelde stad gaan."

Straffen

Volgens de burgemeester was het optreden van de Antwerpse politie zaterdag "kordaat en correct". De 230 arrestanten zullen gesanctioneerd worden, stelde hij.

"Ik snap niet dat men aan de ene kant zegt dat de politie goed heeft gewerkt, maar het stadsbestuur niet", zei Janssens. "De politie is een onderdeel van het stadsbestuur. Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen zaterdag, zoals we dat ook op andere momenten doen."

Van de 230 mensen die opgepakt werden, zijn er vier gerechtelijk aangehouden, wat wil zeggen dat ze langer dan 12 uur opgesloten kunnen blijven. Janssens zei dat hij mensen wettelijk niet "maandenlang zonder enige vorm van proces" opgesloten kan houden en dat hij dat ook niet wil. "Van zo'n stad wil ik geen burgemeester zijn."

"Dat betekent niet dat ze allemaal zonder sanctie zullen wegkomen", zei Janssens. "Ze zullen allemaal op zijn minst een administratieve sanctie krijgen die tot 250 euro kan oplopen"

Janssens gaf aan dat ook alternatieve straffen kunnen en dat de ouders van de - veelal jonge - betogers aangesproken zullen worden.

'Niet met ons'

Volgens Janssens is de uitspraak van De Wever niet los te zien van de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand.

"Meneer De Wever is zijn campagne al maanden geleden gestart", zei Janssens, die er naar eigen zeggen zelf nog niet aan begonnen is. "Het is zeer logisch dat er over dit soort incidenten een politieke discussie wordt gevoerd. Die is nu wat heftiger omdat er een verkiezing aankomt, maar ik beschouw dit niet als een onderdeel van mijn campagne en ik mag hopen dat anderen dat ook niet doen."

De slogan 't Stad is van Iedereen blijft overigens behouden, zei Janssens. "Als Bart De Wever een meerderheid vindt om die slogan te veranderen in 't Stad is van ons alleen of 't Stad is van mij alleen, dan moet hij die meerderheid maar proberen te zoeken, maar ik denk niet dat hij die met ons gaat vinden."

Janssens vond het ook raar dat Bart De Wever nu problemen maakt over de stadsslogan, zei hij. "Hij zit zes jaar in de meerderheid en ik heb hem daar nooit iets negatiefs over horen zeggen. Maar nu springt hij op die kar, omdat het goed uitkomt. In ieder geval: een stad, daar moet je met alle mensen proberen samen te leven, samenhorigheid creëren, zo geraakt een stad vooruit en niet door mensen te verdelen."

Oorlogstaal

Ook Groen-voorzitter en districtsburgemeester van Borgerhout Wouter Van Besien, die bij Terzake in de studio zat, haalde uit naar Bart De Wever. Hij zei dat hij "geshockeerd" was door diens uitspraak.

"Bart De Wever weet zeer goed wat hij doet, hij is een goed communicator. Door nu te gaan zeggen, 't stad is niet van iedereen, zegt hij eigenlijk: ik gooi er een deel van de stad uit. In mijn ogen ligt dat in de lijn van wat het Vlaams Belang - het Vlaams Blok - de laatste dertig jaar gedaan heeft. Het is oorlogstaal, het is groepen van mensen tegen elkaar opzetten."

Volgens Van Besien waren de rellen het werk van een kleine groep extremisten en horen die gestraft te worden: "Daar is geen enkele discussie over." (TV)

Onze partners