Patrick Janssens: 'Als burgemeester zal De Wever niks uitrichten'

07/07/12 om 05:14 - Bijgewerkt om 05:14

Burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens haalt scherp uit naar zijn concurrent Bart De Wever. Die appelleert vooral aan het chagrijn van de kiezer, zegt hij. "Dat hou je slechts vol zolang je zelf geen verantwoordelijkheid draagt."

Janssens (SP.A) doet zijn uitspraken in een interview met De Standaard. "Als burgemeester van Antwerpen zal Bart De Wever niets uitrichten", zegt hij. "Antwerpen zal opnieuw als breekijzer voor de nationale politiek worden gebruikt. De kans bestaat dat hij vanaf 2013 de facto abdiceert en Elio Di Rupo verantwoordelijk stelt omdat dit zijn partij goed uitkomt."

Ontevredenheid

Volgens Janssens loopt De Wever in de voetsporen van Filip Dewinter (Vlaams Belang). "Wie kiezers aanspreekt op het feit dat ze voor om het even welke reden chagrijnig kunnen zijn, boort een heuse goudmijn aan. Dat hou je slechts vol zolang je geen verantwoordelijkheid draagt. Doe je dat wel, dan word je zelf een onderdeel van die ontevredenheid."

Negativisme

Janssens zegt dat hij zelf 'niet wil appelleren aan het negativisme' en blijft ondanks de onheilspellende peilingen voor zijn stadslijst met CD&V optimistisch over zijn kansen op een nieuwe ambtstermijn.

"Vorige keer hebben we een verrassend goed resultaat neergezet. We gaan dat opnieuw proberen. Ik ben geen geslagen hond. Dat zou vreemd zijn voor een zittende burgemeester die zijn titel wil verlengen. Met het parcours van deze coalitie zou dat niet alleen onmogelijk, maar bovenal erg onverstandig zijn." (TV)

Onze partners