Patrick Dewael: 'N-VA is nieuwe platform voor extreemrechts'

16/07/12 om 10:21 - Bijgewerkt om 10:21

N-VA mag dan veel kiezers afgesnoept hebben van het Vlaams Belang, het biedt ook een nieuw platform aan voor extreemrechts, zo betogen Open VLD'ers Patrick Dewael en Marleen Vanderpoorten.

Patrick Dewael: 'N-VA is nieuwe platform voor extreemrechts'

© Belga

In een opiniestuk in De Morgen halen Kamerfractieleider Patrick Dewael en Vlaams parlementslid Marleen Vanderpoorten (Open VLD) uit naar de N-VA. Volgens de twee liberalen maakt N-VA van zichzelf een platform voor extreemrechts gedachtengoed door zoveel Vlaams Belangers - die hun ideeën veelal niet afgezworen hebben - in de partij op te nemen.

Bart De Wever slaat zichzelf flink op de borst, zo schrijven de liberale excellenties, omdat niemand zoveel zou gedaan hebben om het Vlaamsnationalisme opnieuw een democratisch gelaat te geven. "We betwisten niet dat N-VA in 2010 heel wat kiezers heeft afgepakt van het Vlaams Belang - en dat juichen we toe."

Patrick Dewael: 'Karim Van Overmeiren en Jurgen Ceder hebben 70-puntenplan niet afgezworen'

Maar de strategie van de N-VA "om steeds meer gewezen mandatarissen van het Vlaams Belang met open armen te ontvangen en er zelfs actief naar te hengelen" noemen ze "bedenkelijk". Dat de ex-VB'ers die bij de N-VA terechtkomen stevig gescreend worden, zoals vaak te horen bij de N-VA, daar hebben Dewael en Vanderpoorten hun twijfels bij.

"Dat lijkt bij Karim Van Overmeire en Jurgen Ceder nogal soepel verlopen te zijn. Beiden hielden mee de pen vast van het racistische 70-puntenplan dat ze hartstochtelijk hebben verdedigd - en vooralsnog niet hebben afgezworen."

Patrick Dewael: 'Overlopers zijn geen maagden, maar hardnekkige militanten'

De leegloop uit het Vlaams Belang "kan een goede zaak genoemd worden", maar, waarschuwen Dewael en Vanderpoorten: "Er zit ook een ranzige kant aan."

Want die mandatarissen die van het Vlaams Belang komen, nemen ook "hun sympathisanten en hun gedachtengoed mee. Wie denkt dat ze plots hun xenofobe en racistische ideeën hebben afgezworen, is blind of naïef. De meeste extreemrechtse overlopers zijn geen maagden, maar hardnekkige militanten van ranzige ideeën die ze hopen waar te maken binnen een partij die nu de wind in de zeilen heeft."

Filip Dewinter: 'N-VA normaliseert het Vlaams Belang'

Bij De Ochtend op Radio1 reageert Filip Dewinter op de "strooptocht" op zijn partij. Volgens de VB-kopman is het overstappen een kruisbestuiving van "opportunisme " van eigen mandatarissen en het feit dat "N-VA het groot electoraal potentieel van het Vlaams Belang wil binnenhalen."

Dewinter gelooft niet dat de ex-VB'ers de N-VA zullen veranderen, "die willen gewoon een postje". Maar toch hoopt Dewinter van een nadeel een voordele te maken. "N-VA en VB zijn neven van elkaar. Door VB'ers binnen te halen, normaliseert de N-VA het Vlaams Belang. Hopelijk kunnen ze bij de N-VA een historische rol spelen, en de N-VA overtuigen om het cordon sanitaire te doorbreken."

De conclusie van de kiezers, hoopt Dewinter, zal zijn: "waarom kiezen voor een kopie, als je kan kiezen voor het origineel?" (SD)

Onze partners