Paspoort vijftien Syriëstrijders ingetrokken voor ze konden vertrekken

31/10/16 om 06:33 - Bijgewerkt om 10:50

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft in tien maanden al 15 paspoorten en identiteitskaarten ingetrokken van potentiële Syriëstrijders, die op het punt stonden te vertrekken.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag. 'We houden nog 167 anderen in de gaten.'

Volgens het kabinet-Jambon gaat het om jonge mannen én vrouwen tussen 17 en 28 jaar, uit onder meer het Antwerpse Borgerhout, het Limburgse Opoeteren en de Brusselse gemeenten Schaarbeek, Jette en Laken. Over hun precieze identiteit kan de minister niets kwijt. 'Maar ik kan u verzekeren dat het in sommige gevallen één voor twaalf was', aldus woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

Jambon heeft sinds begin dit jaar de bevoegdheid om reispaspoorten en identiteitskaarten in te trekken, om te voorkomen dat potentiële Syriëstrijders de grens kunnen oversteken. De minister kreeg al méér dan 15 verzoeken. Maar sommige bekrachtigde hij niet, om een lopend gerechtelijk onderzoek niet te schaden.

In de strijd tegen terrorisme houden de veiligheidsdiensten 632 personen in de gaten. Een 160-tal van hen verdenken ze ervan om in conflictgebieden een opleiding te willen volgen en te strijden. (Belga)

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info