Pascal Smet: 'Scholengroepen moeten groter'

19/02/13 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

Voor de hervorming van het secundair onderwijs en de lerarenloopbaan zijn grotere scholengroepen volgens Vlaams minister Pascal Smet een absolute noodzaak.

Pascal Smet: 'Scholengroepen moeten groter'

© Nina Mallants

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) trok tijdens het krokusverlof naar Ontario en Québec. In de ranglijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over de kwaliteit van het onderwijs in de industrielanden zijn deze twee Canadese deelstaten over Vlaanderen heen gesprongen.

In Canada zijn veel inspanningen geleverd voor de lerarenopleiding. Bij ons wordt ze nog maar eens geëvalueerd.

Smet: Onze lerarenopleiding is in 2008 hervormd. De huidige evaluatie komt er dus al heel snel. De resultaten worden tegen de zomer samengelegd met de nieuwe beroepscompetentieprofielen die de Vlaamse Onderwijsraad en de Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen voor de leraars van de toekomst maken. Daarmee zal alles voorhanden zijn om de lerarenopleiding te verbeteren. Maar minstens even belangrijk is dat jonge leerkrachten gedurende drie jaar een goede aanvangsbegeleiding in de scholen krijgen.

Als onderdeel van een pact over de lerarenloopbaan denkt u daarom aan grotere scholengroepen van minimaal 10.000 leerlingen. Dat idee stuit in alle onderwijsnetten op verzet.

Smet: Ik pin me niet vast op een cijfer. Maar het onderwijs in Vlaanderen heeft als enige sector nog geen schaalvergroting gekend. Die is absoluut nodig. Om bij de hervorming van het secundair onderwijs de middelen en pedagogische expertise beter samen te leggen. Om leraars meer te ondersteunen. Om jonge leraars werkzekerheid te bieden en tijdens het schooljaar de vervangingen vlotter te laten verlopen. Om de schoolbesturen sterker te maken.

Sinds ik minister van Onderwijs ben, ervaar ik dat in deze regeerperiode alles samenkomt. In de voorbije twintig jaar zijn er veel kleinere onderwijshervormingen geweest. Dat volstaat niet meer. We moeten nu de juiste prioriteiten stellen. Als historische ingreep is schaalvergroting er een van. (PM)

Het volledige interview met Pascal Smet vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners