Pascal Smet op de korrel voor uitblijven lerarenloopbaanpact

23/10/13 om 19:16 - Bijgewerkt om 19:37

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet krijgt kritiek op het feit dat hij de realisatie van een lerarenloopbaanpact heeft doorgeschoven naar de volgende regering. Niet alleen op de oppositiebanken klonk er onvrede, ook vanop de meerderheidsbanken weerklonken wat kritische noten.

Pascal Smet op de korrel voor uitblijven lerarenloopbaanpact

Pascal Smet © BELGA

Minister Smet moest vorige week toegeven dat het aangekondigde lerarenloopbaanpact deze legislatuur niet meer zal gerealiseerd worden. Het pact moest de job van leerkracht weer aantrekkelijker maken. Nu kampt het onderwijs onder meer met een tekort en een grote uitstroom in de eerste vijf jaar.

Parlementsleden Marleen Vanderpoorten (Open Vld) en Elisabeth Meuleman (Groen) namen de minister fors op de korrel voor het uitblijven van het beloofde pact. "Wat hebt u gerealiseerd van de gemaakte beloftes? Niks, nada, nougatbollen van het hele lerarenloopbaanpact, van de ondersteuning van leerkrachten, van de ondersteuning van beginnende leerkrachten, van het aantrekkelijk maken van het lerarenberoep", sneerde Meuleman.

Niet in het regeerakkoord

De minister gaf toe dat het inderdaad "anders gelopen" is dan gepland en verwees naar een aantal andere dossiers - zoals de besparingen bij het onderwijspersoneel en het debat over de terbschikkingstelling (tbs) - die het debat over de lerarenloopbaan hebben beïnvloed en vertraagd. "Bovendien was het pact een inspanningsverbintenis. Het stond niet in het regeerakkoord".

"Ik kan ook op vier jaar niet 20 jaar in het onderwijs oplossen", klonk het nog. Open Vld-parlementslid Vanderpoorten repliceerde meteen: "U weet toch wie er , op mezelf na, de voorbije twintig jaar bevoegd was voor onderwijs? Allemaal socialistische ministers".

Paraplu

Groen-politica Meuleman van haar kant is de houding van de minister beu. "Uw paraplu is intussen zo groot dat het hele Vlaams Parlement eronder kan."

Maar Smet kreeg niet alleen tegenwind van de oppositie. Ook vanuit de meerderheid borrelde er wat onvrede op. Zo noemde N-VA-parlementslid Goedele Vermeiren het doorschuiven van het pact "jammer" en riep CD&V-parlementslid Kathleen Helsen de minister op om "in de korte resterende periode alle inspanningen te leveren om de bestaande problemen aan te pakken". (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners