Pascal Delwit: 'Onderhandelingen kunnen slagen'

14/06/10 om 13:16 - Bijgewerkt om 13:16

"Er zijn toch een paar redenen om aan te nemen dat de onderhandelingen dit keer wel kunnen slagen''.

Pascal Delwit, politicoloog ULB: De overwinning van N-VA is om verschillende redenen historisch. Eerst en vooral omdat het zo lang geleden is dat een partij in Vlaanderen in haar eentje nog zo'n hoge score heeft gehaald. Maar bovenal omdat die partij in 2003 nog op sterven na dood was. Dat is echt heel uitzonderlijk.

De overwinning van de PS is in dat opzicht minder verrassend. Die partij heeft dergelijke scores nog gehaald in een recent verleden. Maar de score is wel even belangrijk. We moeten uiteraard zeer voorzichtig zijn en de discussie zal hoe dan ook zeer moeilijk verlopen, maar er zijn toch een paar redenen om aan te nemen dat de onderhandelingen dit keer wel kunnen slagen.

Ten eerste zijn de Franstalige partijen ditmaal wel klaar om aan de communautaire onderhandelingstafel te gaan zitten. In 2007 was dat niet het geval. Ten tweede is de positie van N-VA dit keer heel duidelijk. Drie jaar geleden waren zij een uiterst onbetrouwbare schakel in de regeringsonderhandelingen. Dit keer zijn ze, net zoals de PS in Franstalig België, de uitgesproken winnaar van de verkiezingen. Ze zijn dus meer dan een volwaardige gesprekspartner. Dat een tweederdemeerderheid aan Franstalige zijde zelfs kan zonder de MR en FDF opent ook perspectieven.

Di Rupo wil volgens mij echt graag premier worden. Hij zal dat wel enkel doen als hij er zeker van is dat hij een regering kan leiden die niet na een paar maanden ontslag moet nemen. Als leider van de PS bewijst hij al twintig jaar dat hij een politicus is met enorme kwaliteiten. Zijn grootste troef is wellicht dat hij enorm snel een nederlaag kan verwerken en zijn partij er weer bovenop kan helpen.

Lees meer over:

Onze partners