"Pas onderhandelen als N-VA meedoet"

12/07/11 om 15:39 - Bijgewerkt om 15:39

CD&V blijft erbij dat de nota van formateur Elio Di Rupo grondig herschreven moet worden.

CD&V blijft erbij dat de nota van formateur Elio Di Rupo grondig herschreven moet worden en dat er pas onderhandelingen opgestart kunnen worden als ook de N-VA meedoet. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke dinsdagnamiddag nog eens aan Di Rupo laten weten.
Na de afwijzing van zijn nota door N-VA en CD&V had de ontslagnemende formateur nog eens een gesprek gevraagd met de CD&V-voorzitter.

Her en der wordt gefluisterd dat de PS-kopman er op hoopt dat CD&V toch bereid zou zijn om zonder de N-VA regeringsgesprekken op te starten.

Di Rupo en Beke spraken dinsdagnamiddag meer dan twee uur lang met elkaar op het CD&V-hoofdkwartier. Beke heeft Di Rupo nog eens de CD&V-bezwaren meegedeeld: de economische en budgettaire punten uit de nota moeten grondig worden bijgeschaafd en ook het luik rond Brussel moet veranderen.

Niet zonder N-VA
Bovendien ziet CD&V het niet zitten om zonder N-VA te onderhandelen omdat de noodzakelijke tweederdemeerderheid voor een communautair akkoord dan afhankelijk wordt van het FDF.

Ondertussen heeft de koning nog niet beslist of hij ingaat op de vraag van Di Rupo om hem van zijn formatieopdracht te verlossen. Het staatshoofd riep vrijdag alle politieke verantwoordelijken op om enkele dagen van bezinning in acht te nemen. (Belga/SD/TE)

Onze partners