Pas na helft van de straf voorwaardelijk vrij

© Belga

Een gevangene die tot 30 jaar cel of levenslang veroordeeld was, zal pas na de helft van zijn straf kunnen vrijkomen. Tot nu toe was dat na een derde van de straf.

Een veroordeelde die ernstige misdaden heeft gepleegd zal minder snel in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling kunnen komen. Dat heeft het kernkabinet beslist. Daarnaast komt er een verstrenging van de procedure voor de voorwaardelijke invrijheidstelling, die ook zal gelden voor wie nu reeds is veroordeeld.

Na de helft van de straf voorwaardelijk vrij
Wie veroordeeld is tot 30 jaar cel of levenslang voor bijzonder zware feiten met de dood tot gevolg, komt momenteel voor voorwaardelijke invrijheidstelling in aanmerking na een derde van de straf te hebben uitgezeten, of na twee derde in het geval van recidive. Die minimale drempel gaat omhoog naar de helft van de straf en bij recidive naar drie vierde. Ook correctionele straffen vanaf drie jaar zullen in de toekomst voor recidive kunnen worden meegerekend bij zware misdaden.

Deze wetswijziging zal vanaf de publicatie in het staatsblad gelden voor wie nog moet worden veroordeeld. Daarna komen er aanpassingen aan de procedure voor de voorwaardelijke invrijheidstelling, die ook zullen gelden voor wie al een veroordeling opliep. Zo zal de procedure rond de voorwaardelijke invrijheidstelling pas van start kunnen gaan indien de veroordeelde er zelf om heeft gevraagd.

Procedure niet meer automatischVoor wie een straf kreeg van 30 jaar of levenslang, zal de procedure voor de strafuitvoeringsrechtbank pas van start kunnen gaan indien zowel het openbaar ministerie als de gevangenisdirecteur een positief advies geeft.

Voor wie werd veroordeeld tot 30 jaar cel of levenslang en een terbeschikkingstelling van de regering, zullen de rechters van de strafuitvoeringsrechtbank een unanieme beslissing moeten nemen alvorens de veroordeelde voorwaardelijk vrij kan komen. Er zal ook een beroep van het parket mogelijk zijn tegen de beslissing van de strafuitvoeringsrechtbank over de invulling van de terbeschikkingstelling. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content