"Pas en notre nom"

25/02/11 om 08:55 - Bijgewerkt om 08:55

Acht vooraanstaande Franstalige Brusselaars doen een oproep aan Franstalige politici om uit hun loopgraven te komen over Brussel en Brussel-Halle-Vilvoorde.

"Pas en notre nom"

© Thinkstock

Acht vooraanstaande Franstalige Brusselaars doen vrijdag in een opiniebijdragen in De Standaard en Le Soir een oproep aan Franstalige politici om uit hun loopgraven te komen over Brussel en Brussel-Halle-Vilvoorde. In navolging van de Vlaamse kunstenaars die op 21 januari protesteerden in de KVS zeggen ze: "Niet in onze naam!". De ondertekenaars van het stuk zijn politicoloog Philippe Van Parijs (UCL), professor Eric Dekeuleneer (ULB), Alain Deneef (Pro Bruxsel), topmanager Serge Fautré (Cofinimmo), econoom Etienne de Callatay (Bank Degroof), publicist Henri Goldman, atletiektrainer Jacques Borlée en politicologe Fatima Zibouh.

Ze verzetten zich naar eigen zeggen niet tegen het Vlaams-nationalisme, maar tegen "het communautarisme van een deel van de Franse politici, van wie het verkrampte immobilisme, de kortzichtigheid en de weigering of het onvermogen om onze toekomst in de diepte te herzien al te vaak het bedje hebben gespreid voor het Vlaams-nationalisme".

De acht pleiten, net als gewezen koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A), onder meer voor een België als federatie met vier deelstaten en verwerpen ook de onverantwoorde vurigheid waarmee de Franstalige partijen zich verzetten tegen de splitsing van B-H-V.

Lees de integrale opiniebijdrage.

Lees meer over:

Onze partners