Partijvoorzitters raken niet uit ministers-knoop: na partijcongressen vergaderen ze verder

09/10/14 om 00:40 - Bijgewerkt om 11:09

De vier voorzitters van N-VA, MR, CD&V en Open VLD hebben onverrichter zake het hoofdkwartier van MR verlaten, waar ze samenzaten om de ministerportefeuilles in de regering Michel I te verdelen.

Partijvoorzitters raken niet uit ministers-knoop: na partijcongressen vergaderen ze verder

Charles Michel bij zijn vertrek uit de Kamer © Belga

De partijvoorzitters hebben na een marathonvergadering het hoofdkwartier van MR verlaten zonder akkoord over de verdeling van de bevoegdheden. De partijvoorzitters van N-VA, MR, CD&V en Open VLD hebben beslist vanavond, na de partijcongressen over regeringsdeelname, verder te vergaderen.

'De nacht is nog niet voorbij. De casting stelt ons voor problemen omdat we in een onuitgegeven formule zitten, met slechts één Franstalige partij", zo verklaarde N-VA-voorzitter Bart De Wever op de Franstalige radiozender Bel RTL. De Wever en de andere partijvoorzitters onderhandelden al een hele nacht over de verdeling van de portefeuilles in de nieuwe federale regering van MR, N-VA, Open VLD en CD&V.

Schoonmoeder

MR-voorzitter Charles Michel gaat de nieuwe regering leiden. De Wever heeft 'geen enkel probleem met een Franstalige premier' zolang het iemand is 'die keuzes maakt en die durft'. Ambities voor het premierschap moest de N-VA-voorzitter laten varen omdat het idee moeilijk lag bij de Franstalige liberalen. 'We moesten met een basisakkoord vertrouwen creëren.' De Wever verzekerde dat hij niet vanuit Antwerpen 'de schoonmoeder' van de regering zal worden. 'Ik moei me niet met het werk van anderen, en men stuurt toch mensen in wie men vertrouwen heeft'. (Belga/RR/SD/TE)

Lees meer over:

Onze partners