Partijvoorzitters bij de koning

19/08/10 om 11:29 - Bijgewerkt om 11:28

Tijdens de tweedaagse pauze in de preformatie ontvangt de vorst de voorzitters van zeven partijen.

De koning is donderdag begonnen aan zijn raadpleging van de voorzitters van de partijen die deelnemen aan de preformatiegesprekken. In de loop van de dag heeft hij vier partijvoorzitters ontvangen. Vrijdag volgen de andere drie.

Na de audiëntie van preformateur Elio Di Rupo op het paleis maakte het hof woensdag bekend dat Di Rupo zijn opdracht zaterdag voortzet en dat de koning intussen de voorzitters van N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen! ontvangt.

De vorst begon daar donderdag mee. In de voormiddag ontving hij N-VA-voorzitter Bart De Wever en CD&V-voorzitter Wouter Beke. In de namiddag kwamen SP.A-voorzitster Caroline Gennez en CDH-voorzitster Joëlle Milquet op het paleis langs.

Vrijdag worden Jean-Michel Javaux en Wouter Van Besien ontvangen, de voorzitters van Groen! en Ecolo. Daarna heeft de vorst een gesprek met Di Rupo in zijn hoedanigheid van PS-voorzitter.

De gesprekken met de partijvoorzitters moeten de preformatie herlanceren nadat ze in het slop geraakte over de Vlaamse vraag om de financieringswet aan te passen.

De koning vroeg Di Rupo om vanaf zaterdag twee domeinen uit te diepen: de autonomie en de responsabilisering van de deelstaten enerzijds en de duurzame financiering van de federale staat anderzijds.

Groenen dringen aan op onderhandelingen

Intussen drongen Groen! en Ecolo er donderdag in een mededeling op aan dat er echt zou worden onderhandeld. Volgens Groen!-voorzitter Wouter Van Besien is er inderdaad al belangrijke vooruitgang geboekt, maar is de tijd om echt te onderhandelen nu echt wel aangebroken.

De groenen zullen ijveren om de interpersoonlijke solidariteit te beschermen, de financiële slagkracht van alle bestuursniveaus te behouden en de gewesten en gemeenschappen te responsabiliseren, zeker op het vlak van arbeidsmarktbeleid en milieu.

Zo moeten volgens de groenen gewesten die beter presteren op milieuvlak daarvoor beloond worden. Daarnaast willen Groen! en Ecolo dat Brussel wordt erkend als volwaardig gewest en dat zijn instellingen worden gemoderniseerd.

Onze partners