Partijstandpunt: N-VA vindt VN-migratiepact inhoudelijk ‘zeer problematisch’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) © Belga Image

N-VA blijft zich verzetten tegen het VN-migratiepact of het Global Compact for Migration. De regeringspartij bestempelt het pact als inhoudelijk ‘zeer problematisch’ en zal zijn bezwaren ‘binnen de regering kenbaar maken’. Intussen ontstaat ook in Duitsland discussie.

‘De partij maakt zich ook grote zorgen over de mogelijke juridische implicaties van het pact. De tekst gaat in tegen onze visie op migratie en volgens ons ook tegen het gevoerde regeringsbeleid’, zo staat te lezen in een verklaring die het N-VA-partijbestuur aan persagentschap Belga heeft bezorgd. ‘Deze inschatting zullen wij binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen”, luidt het nog.

Voorzitter Bart De Wever wilde na afloop van het partijbestuur geen bijkomende commentaar kwijt. Ook premier Charles Michel (MR) wilde niet reageren.

Discussie

Het partijbestuur van N-VA boog zich maandagvoormiddag over het migratiepact van Marrakesh. Daarin worden niet-bindende afspraken gemaakt, onder meer om migratie zo ordentelijk te laten verlopen en mensensmokkel tegen te gaan. De tekst zal in december – na een proces dat in 2016 van start ging – ondertekend worden in de Marokkaanse stad.

Met haar verklaring lijkt N-VA de druk op premier Michel te verhogen. Binnen de regering is discussie ontstaan over het pact nadat N-VA eerder al liet optekenen grote problemen te hebben met de tekst, terwijl premier Michel in september, tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York, had gezegd dat ons land dat pact in Marrakesh zou ondertekenen.

De premier zei vorig week nog dat nog dat er pas in de weken na die Algemene Vergadering vanuit verschillende Europese landen vragen zijn gerezen over de tekst. De regering laat daarom een juridische analyse uitvoeren en overlegt met andere Europese landen.

Stijgende verbazin bij oppositiepartijen

‘Sp.a neemt met stijgende verbazing akte van het standpunt dat N-VA voortaan de Global Compact on Migration als “zeer problematisch” inschat en dat ze dit “binnen de regering zullen kenbaar maken, uitleggen en verdedigen'”, reageren de socialisten. Bovendien heeft België het akkoord al ondertekend, benadrukt Kamerlid Monica De Coninck. ‘Wat nog moet volgen, is enkel nog de formele aanname. N-VA heeft zoveel kansen gehad om haar positie kenbaar te maken, uit te leggen en te verdedigen, maar die werden nooit gegrepen’, zegt ze.

‘En plots – nu de wind draait en de Orbans van deze wereld steeds luider roepen – keert N-VA haar kar.’ Over het pact doen volgens de sp.a ‘veel indianenverhalen’ de ronde. ‘Het klopt niet dat de Global Compact irreguliere migratie aanmoedigt. Het wil net vermijden dat uit wanhoop gemigreerd wordt”, meent De Coninck. ‘Net van een partij als N-VA, die een bestuurspartij is en van de strijd tegen irreguliere migratie een belangrijk punt maakt, mogen we verwachten dat ze mee naar oplossingen zoekt.”

Bij Groen reageren ze ook misnoegd. “Groen vindt houding N-VA over VN-migratiepact zeer problematisch”, zegt Kamer-fractieleider Kristof Calvo op twitter. En ook bij de regeringspartners klinkt kritiek op de houding van N-VA. Vlaams parlementslid voor CD&V Orry Van de Wauwer noemt die ‘niet serieus’. ‘Dit hoort niet bij een partij die pretendeert een betrouwbare beleidspartij te willen zijn.’ Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten sprak op twitter dan weer haar steun uit voor de Franse president Emmanuel Macron. Hij verklaarde maandagmiddag volledig achter het pact te staan. Macron is momenteel op staatsbezoek in ons land.

Duitsland

Het migratiepact is controversieel in de Europese Unie. Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije en Bulgarije lieten al weten dat ze niet van plan zijn de overeenkomst te ondertekenen.

Ook in Duitsland zorgt het pact nu voor discussie. De proep van minister van Volksgezondheid en kandidaat-partijleider Jens Spahn om de ondertekening ervan uit te stellen, heeft maandag ophef veroorzaakt binnen de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel.

Spahn wordt gezien als de outsider in de race om Merkel op te volgen als voorzitter van de CDU. In de krant Bild riep hij zondag op om het migratiepact verder te bespreken. ‘Alle vragen moeten besproken en beantwoord worden, anders zullen die ons politiek snel inhalen. Als het nodig is, zullen we het pact pas later ondertekenen’, zei de minister.

Norbert Röttgen, de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in de Bundestag, verwerpt het voorstel van zijn partijgenoot. ‘Het uitstellen van de ondertekening van het VN-migratiepact zou blijk geven van een dubbel gebrek aan leiderschap, wat Duitsland zich niet kan veroorloven’, zei hij. Röttgen noemt het migratiepact ‘een bijzonder belangrijke stap van de internationale gemeenschap om principes vast te leggen om om te gaan met vluchtelingen’.

De minister van Economie Peter Altmaier, ook een CDU’er, zei aan de zender ZDF dat de uitspraken van Spahn hem verrast hebben. De leden van de conservatieve partijen hadden meer dan een week geleden al drie uur lang over de kwestie gediscussieerd, verklaarde hij. ‘Een grote meerderheid was het erover eens dat we ons niet mogen laten doen door populistische krachten’, aldus de minister.

Spahn krijgt wel steun van Carsten Linnemann, het hoofd van de conservatieven in de Bundestag.

Franse steun

De Franse president Emmanuel Macron steunt ‘duidelijk’ het Migratiepact van de Verenigde Naties, zo heeft hij verklaard tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Michel in Brussel.

Hij benadrukte dat het om een ‘niet-dwingende tekst’ gaat en dat er ‘onwaarheden’ over het pact worden verklaard, dat volgens Macron net oplossingen kan aanbieden in het migratiedossier, zoals in de strijd tegen mensensmokkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content