Partijraad Vlaams Belang duidt Tom Van Grieken aan als kandidaat-voorzitter

20/09/14 om 12:42 - Bijgewerkt om 12:42

Tom Van Grieken is door de partijraad van het Vlaams Belang met 86 procent van de stemmen voorgedragen als kandidaat-voorzitter.

Partijraad Vlaams Belang duidt Tom Van Grieken aan als kandidaat-voorzitter

Tom Van Grieken © Belga

De partijraad van het Vlaams Belang heeft met 86 procent van de stemmen Tom Van Grieken voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Hij kreeg 80 van de 99 raadsleden achter zich. Er waren twaalf tegenstemmen (12 procent) en één onthouding. Tegenkandidaat Freddy Van Gaever trok zijn kandidatuur in.

"Ik ben als zeer jonge gast zeer vereerd dat ik een zo ruime steun heb gekregen van de partijraad", zei de 27-jarige Van Grieken - hij is 28 wanneer het partijcongres hem op 19 oktober zal bevestigen - na afloop van de stemming. De partijraad is de eerste horde, aldus Tom Van Grieken, die nu een ronde van de provincies en regio's zal ondernemen. "Het laatste woord is nu aan de leden", luidde het.

"Nieuwe mensen, een nieuwe stijl en nieuwe thema's, zonder de core business van de partij te verwaarlozen". Met die slagzin vat Tom Van Grieken zijn ambitie als partijvoorzitter van het Vlaams Belang samen. "Ik wil graag verkiezingen winnen. En we moeten af van het etiket extreemrechts. Vandaag bestaat er geen cordon sanitaire meer over onze ideeën, wel over onze stijl", vervolgde hij.

Volgens Van Grieken heeft Vlaanderen nood aan een rechtse oppositie. Voor hem moet Vlaams Belang complexloos rechts en radicaal zijn. De partij moet ook vasthouden aan de traditionele thema's zoals de Vlaamse onafhankelijkheid, het vreemdelingenprobleem en de strijd tegen de islam en het veiligheidsbeleid. "Als Vlaams Belang het onafhankelijkheidsstreven verlaat, verlaat ik het Vlaams Belang", benadrukte hij. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners