‘Partijen mogen in 2018 meer (belasting)geld uitgeven’

© BELGA

De Vlaamse regering is gisteren tot een akkoord gekomen over een nieuwe berekening van hoeveel campagnegeld een partij mag uitgeven in 2018. “In heel wat gemeenten zullen partijen meer mogen uitgeven”, klinkt het bij Groen.

Oppossitiepartij Groen is niet te spreken over de nieuwe rekenwijze die bepaalt hoeveel een Vlaamse partij en een individuele politicus mogen uitgeven tijdens de lokale verkiezingscampagne in 2018. Dat schrijft De Standaard. De Vlaamse regering heeft gisteren beslist dat het maximale bedrag dat de lokale partijen krijgen niet langer berekend wordt op basis van het aantal stemgerechtigde kiezers in een gemeente. Vanaf 2018 kijkt de regering naar het aantal inwoners.

8 procent meer inkomsten

Groen berekende de gevolgen voor alle 308 Vlaamse gemeenten. En daaruit blijkt dat er heel wat partijen tijdens hun volgende lokale verkiezingscampagne meer kunnen uitgeven. In Antwerpen gaat het bijvoorbeeld om een stijging met tien procent, in Leuven 14,8 procent, in Lanaken zelfs 28,8 procent.

Al is die stijging niet in alle gemeenten even fenomenaal. Zo noteert Groen een stijging van 4,8 procent in Zottegem en 3,1 procent in Zandhoven. In sommige gemeenten blijft het plafond onveranderd, zoals in Herstappe en in Hasselt. Maar gemiddeld stijgen de plafonds met zo’n 8 procent.

Historische koerswijziging

Vlaams Parlementslid Ingrid Pira reageert verbolgen op de aanpassing. “Het gaat hier om een historische koerswijziging van de regels voor de verkiezingsuitgaven”, zegt ze aan de krant. “Dat terwijl alle werknemers een indexsprong moesten verteren, nemen de toegestane verkiezingsuitgaven in heel wat gemeenten met 10 procent of meer toe. De grote partijen N-VA en CD&V geven zichzelf een cadeau. De ongelijkheid tussen partijen met weinig en veel geld neemt toe.”

De partij benadrukt daarbij dat 85 procent van de inkomsten van de partijen bestaat uit belastinggeld. “De verkiezingscampagne worden dus grotendeels gefinancieerd met vakantiegeld”, klinkt het.

Kabinet-Homans bevestigde ondertussen de nieuwe rekenwijze. “Het probleem was dat op het ogenblik dat de sperperiode begon, het exacte aantal kiezers in een gemeente nog niet gekend was. De kiezerslijsten worden pas relatief laat opgemaakt”, luidt de redenering. Maar volgens een woordvoerder was het niet de bedoeling dat de partijen meer geld kregen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content