Partijen hebben oorlogskas van 80 miljoen euro

11/05/12 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

De oorlogskas van de Vlaamse politieke partijen is vorig jaar gegroeid met 13 miljoen tot 80 miljoen euro. Het VB is de rijkste, LDD de armste.

Partijen hebben oorlogskas van 80 miljoen euro

© Belga

De oorlogskas van de Vlaamse politieke partijen is vorig jaar gegroeid met 13 miljoen tot 80 miljoen euro. Dat blijkt vrijdag uit een analyse van hun jaarrekeningen door De Tijd, waarover ook L'Echo bericht.

De partijkassen werden gespekt met 37 miljoen euro overheidsgeld. Die zijn in beleggingen gestopt of op een spaarrekening gezet. Hierdoor steeg de som van liquide middelen en geldbeleggingen van de Vlaamse partijen boven 63 miljoen euro. Er werd 16 miljoen euro opzij gezet voor de volgende verkiezingen.

Omdat er het afgelopen jaar geen verkiezingen waren, bleven de uitgaven beperkt. Daardoor konden ze goed sparen.

Vlaams Belang rijkste Vlaamse partij

Rijkste partij is het Vlaams Belang, met een balanstotaal van 15,5 miljoen euro. De N-VA klimt van 5 miljoen euro twee jaar geleden naar 12,8 miljoen euro. Het VB is ook de grootste belegger, 9 miljoen euro van de poen voor hun pensioen zit in beleggingen. N-VA volgt met 8 miljoen euro, derde is SP.A (7,1 miljoen euro). Groen belegt "uit principe" niet.

Voor de komende verkiezingen kan de SP.A op het grootste budget rekenen, zo weet De Tijd: 4,7 miljoen euro. N-VA en CD&V volgen met 3,6 en 3 miljoen euro. Kleine broertje is de libertaire Lijst Dedecker. Zij hebben een balanstotaal van anderhalf miljoen euro.

PS rijkste van België

Aan Franstalige zijde voeren de socialisten van PS de lijst aan, met 19,9 miljoen euro meteen ook de rijkste partij van België. MR volgt met 12,4 miljoen euro. Zij kregen financiële klappen door de breuk met het FDF: het eigen vermogen zakte met een half miljoen euro. Daarenboven moesten de liberalen hun ex-kartelpartner 323.000 euro afstaan. (Belga/SD)

Onze partners