Partijen bereid om sociaal overleg opnieuw te starten

21/12/11 om 16:23 - Bijgewerkt om 16:23

De regering Di Rupo en de sociale partners hebben twee uur overleg gepleegd. Na afloop van het gesprek toonden beide partijen zich bereid het sociaal overleg opnieuw op te starten. Toch waren de vakbonden niet echt onder de indruk.

Partijen bereid om sociaal overleg opnieuw te starten

© Belga

De regering Di Rupo en de sociale partners hebben twee uur overleg gepleegd in een poging het sociaal overleg opnieuw leven in te blazen. Na afloop van het gesprek toonden beide partijen zich bereid het sociaal overleg opnieuw op te starten, in overleg met de regering. Toch waren de vakbonden niet echt onder de indruk. Ze bevestigden de algemene staking van donderdag en de stakingsaanzegging voor 30 januari.

"Wij hebben elk ons standpunt uiteen gezet, met respect voor de actoren uit de samenleving", verklaarde premier Elio Di Rupo (PS) kort na afloop van de ontmoeting in zijn ambtswoning. "Wij hebben nog eens uitgelegd in welke situatie we zitten. Het is nodig weer aan te knopen met het sociaal overleg. We komen daar de komende dagen op terug", voegde hij eraan toe.

De vakbonden en de werkgevers willen het tijdens dat sociaal overleg niet alleen over de pensioenshervorming hebben. Ze vinden dat ook andere sociaaleconomische onderwerpen, zoals het concurrentievermogen van bedrijven en de hervorming van de arbeidsmarkt, aan bod moeten komen.

Sociale dialoog op gang krijgen

De voorzitter van de Groep van Tien, alle sociale partners, VBO-voorzitter Pierre Alain De Smedt, kreeg de opdracht na te gaan hoe de sociale dialoog weer op gang kan worden getrokken eenmaal de staking van donderdag en de stemming van de pensioenhervorming in de Kamer achter de rug zijn. "Het was een eerlijke discussie, maar wij weigeren voor een voldongen feit te worden geplaatst", luidde het bij ABVV-secretaris-generaal Anne Demelenne.

Gebroken vertrouwen

ACV-voorzitter Marc Leemans liet dan weer optekenen dat het nog een tijd zal duren vooraleer het gebroken vertrouwen weer hersteld zal zijn. "Wij weten dat iedereen een bijdrage moet leveren, maar de inspanningen moeten eerlijk verdeeld zijn", klonk het.

Volgens ACV zal het moeilijk zijn de pensioenhervorming ten gronde bij te sturen. "Maar we zullen de uitvoering alvast in de goede richting proberen duwen." De socialistische vakbond bleef er bij dat de pensioenhervorming ten gronde bijgestuurd dient te worden.

'Ruimte voor sociaal overleg'

Bij de regering viel te horen dat er beter dient te worden gecommuniceerd over hervormingen. Vanochtend maakte minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) al duidelijk dat er nog ruimte is voor sociaal overleg. Hij wil echter niet raken aan de grote lijnen van de pensioenhervorming.

Halfweg volgende maand beslissen de vakbonden of de aangekondigde staking van 30 januari doorgaat. (Belga/RDM)

Onze partners