Partijen beraden zich volgende dagen over nota

03/01/11 om 19:35 - Bijgewerkt om 19:35

Aan Vlaamse kant komen de partijen die deelnemen aan de onderhandelingen in de loop van dinsdag en woensdag samen.

De Vlaamse partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming zullen de onderhandelingsnota van bemiddelaar Johan Vande Lanotte dinsdag en woensdag bestuderen.

De koninklijk bemiddelaar bezorgt zijn brede nota over de staatshervorming maandagavond aan de zeven partijen die onderhandelen (N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!).

Vande Lanotte verwacht van hen tegen woensdag een antwoord op de vraag of ze op basis van de nota verder willen onderhandelen. De nota is niet te nemen of te laten, maar wegens het feit dat alles met alles verbonden is, liet de bemiddelaar zondag verstaan dat de ruimte voor wijzigingen niet groot is.

Maandagavond was al duidelijk dat de N-VA de tekst dinsdag onder de loepe zal nemen. Dinsdagavond zal hij geëvalueerd worden door de politieke top van de partij. Pas in de loop van woensdag zal ze officieel haar standpunt bekendmaken.

CD&V belegt dinsdag een vergadering met de kopstukken en de verschillende geledingen van de partij. Groen! roept haar partijbureau dinsdagavond bijeen. Het partijbureau van de SP.A komt woensdagochtend bijeen.

Indien de zeven partijen met de nota instemmen (dus ook de drie Franstalige) kan er weer een vergadering belegd worden met de zeven partijvoorzitters. Dat is al geleden van september.

Onze partners