Parlementsvoorzitter Jan Peumans tikt regering op de vingers

12/11/15 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) bekritiseert de Vlaamse regering voor de manier waarop ze de vergroening van de verkeersbelasting en de stroomheffing door het parlement wil jagen.

Parlementsvoorzitter Jan Peumans tikt regering op de vingers

Jan Peumans (N-VA), voorzitter Vlaams Parlement © BELGA

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) tikt de regering op de vingers voor de manier waarop de vergroening van de verkeersbelasting en de energieheffing worden doorgevoerd. Dat zegt hij in een mail aan de Vlaamse fractieleiders.

De regering voert de twee hervormingen door in het programmadecreet, dat de begroting begeleidt. 'Het thema "vergroening van de verkeersbelasting" staat in het regeerakkoord, het is te betreuren dat dit nu op een drafje in het programmadecreet wordt gedropt', schrijft Peumans. De voorzitter wijst op de 'vrij negatieve adviezen' van onder meer de Sociaal Economische Raad Vlaanderen (SERV) en de Mobiliteitsraad (MORA). Die bewijzen volgens hem 'dat dit een té belangrijk thema is om af te handelen via een amendement bij het programmadecreet.'

Er werd tot op heden geen maatschappelijk debat over dit belangrijke thema gevoerd en het ontbreekt de voorgestelde maatregelen aan enige onderbouwing met studies, voert de N-VA'er aan.

Energieheffing

Ook op de afwikkeling van de energieheffing, om de schuld rond de groenestroomcertificaten weg te werken, heeft de voorzitter kritiek. 'We zijn informeel in kennis gesteld van een aantal amendementen over de invoering van de energieheffing. Op basis van de informatie die we thans hebben, moeten we vaststellen dat er voor het grootste gedeelte van deze amendementen zeker geen rechtstreeks verband is met de betrokken begroting (...) Een normale parlementaire behandeling in commissie met mogelijkheid van hoorzittingen en debat is te verkiezen.'

Het is niet de eerste keer dat Peumans commentaar heeft op het uitvoeren van belangrijke maatregelen via een programmadecreet. Vorig jaar vroeg hij de regering een aantal onderwijsmaatregelen, zoals de verhoging van de maximumfactuur, via een apart decreet in te dienen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners