Parlementsleden sp.a kunnen niet langer burgemeester van grote gemeente zijn

John Crombez © BELGA

De parlementsleden van sp.a kunnen in de toekomst geen burgemeester of schepen van een grote gemeente meer zijn. Dat is beslist op het partijcongres in Plopsaland. Sp.a is de eerste Vlaamse partij die de regel invoert.

Burgemeesters van een gemeente met meer dan 20.000 inwoners en schepenen van een gemeente met meer dan 30.000 inwoners zullen volgens de nieuwe partijstatuten geen kandidaat meer kunnen zijn voor een parlementsverkiezing. Zwaargewichten als Hans Bonte en Peter Vanvelthoven moeten dus voortaan kiezen tussen beide mandaten.

Niet unaniem gedragen

De nieuwe regel wordt niet unaniem gedragen. “Ik denk dat we met een handicap bij de verkiezingen zullen verschijnen, met minder sterke lijsten. Dat kunnen we ons niet permitteren”, zei Kurt De Loor, schepen in Zottegem, zondag. Verschillende lokale afdelingen pleitten ervoor te wachten tot de decumul als decreet, voor alle partijen, zou worden ingevoerd.

“Waarom zouden wij als socialisten kijken naar anderen om te weten wat zelf moeten doen? “, reageerde voorzitter John Crombez. De decumulregel werd aanvaard met een tweederdemeerderheid en door de leden zelfs nog uitgebreid tot provincieraadsleden.

“Geen interne vernieuwingen meer”

Voorts liet Crombez tijdens het congres weten dat hij geen interne vernieuwingen meer zal doorvoeren. “Ik ben rond met mijn interne vernieuwing van de partij. Bij mijn aantreden zei ik dat het een jaar zou duren, het zijn 51 weken geworden”, aldus de voorzitter.

Met enkele opmerkelijke aanpassingen aan de partijstatuten rondt Crombez zijn hervorming van de structuur af. Zo kan een kandidatuur als partijvoorzitter makkelijker worden ingediend en kan het partijbureau voortaan met een tweederdemeerderheid de eigen voorzitter afzetten.

Elke verkiezing nieuwe namen bovenaan de lijsten

Naast de decumul keurden de partijleden nog een tweede hervorming binnen de partij goed. Met uitzondering van de gemeentelijke verkiezingen zal in de top drie van elke lijst voortaan minstens één nieuwe naam moeten staan. Het gaat om een partijlid dat geen uittredend parlementslid of minister is. “Het permanent vernieuwen van politiek personeel is broodnodig als de partij aantrekkelijk wil worden”, verdedigde de partijtop het nieuwe reglement. Ook bij de opvolgers moet er een nieuwkomer in de top drie staan.

“De auto zit nu stevig in elkaar om er sneller mee te kunnen rijden”, vat hij samen. De jongste peiling was zeker niet slecht voor sp.a, dat de tweede grootste partij van Vlaanderen werd, maar kan beter. Sp.a lijkt er voorlopig niet in te slagen de weglopende N-VA-stemmers te strikken.

“Een lange verkiezingscampagne”

“We gaan naar een heel lange verkiezingscampagne”, waarschuwt de voorzitter zondag. Daarin wil sp.a zich voortaan gaan profileren op de grote inhoudelijke thema’s. “Ik doe vandaag een oproep tot de minister van Welzijn”, zegt Crombez in zijn slotspeech. “Als uw nieuwe kinderbijslag de kinderarmoede in Vlaanderen doet stijgen, wees dan niet te trots om dit bij te sturen. Laat een politieke berekening niet boven het belang van onze kinderen gaan.”

Ook de vakbonden en de federale regering krijgen een veeg uit de pan. “Waar jullie het ook oneens over zijn, zorg er potverdikke toch voor dat studenten altijd op hun examen geraken.”

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content