Parlementaire onderzoekscommissie legt krans neer aan metrostation Maalbeek: 'Dit blijft een litteken voor de stad'

22/04/16 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

De parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel en Zaventem heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het metrostation in Maalbeek. Commissievoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) en Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) legden een krans neer aan de ingang van het station ter nagedachtenis aan de zestien slachtoffers van de aanslag op 22 maart.

Parlementaire onderzoekscommissie legt krans neer aan metrostation Maalbeek: 'Dit blijft een litteken voor de stad'

© BELGA

De stoet van Kamerleden die zetelen in de onderzoekscommissie, vertrok vrijdagmiddag van aan het Natieplein naar het metrostation verderop in de Wetstraat. Met Patrick Dewael als voorzitter van de commissie op kop, leek het wel of de volksvertegenwoordigers schouder aan schouder naar de plek van de bloedige aanslag in hartje Brussel trokken, een duidelijk signaal van eensgezindheid.

Parlementslid en enige SP.A'er in de onderzoekscommissie Meyrame Kitir verwoordde dit gevoel van eenheid tijdens de wandeling naar het metrostation op passende wijze: "Veiligheid is niet links of rechts." De delegatie werd aan het metrostation opgewacht door Kris Lauwers, de adjunct-CEO van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. De parlementsleden konden tijdens het bezoek aan het metrostation met eigen ogen zien wat de explosie op 22 maart van ravage had aangericht.

'Dit blijft een litteken voor de stad'

Commissievoorzitter Dewael sprak na afloop van het meer dan een uur durende bezoek van een "zinvol bezoek" dat het voor de commissieleden gemakkelijker zal maken om zich "in te leven" in de verschrikkelijke gebeurtenissen van die bloedige dinsdag in maart. De politici spraken in het metrostation met medewerkers van de MIVB die tijdens en na de aanslag ter plaatse waren. Servais Verherstraeten (CD&V) loofde het "schitterende werk" dat de hulpverleners en de MIVB-medewerkers hebben geleverd sinds de aanslagen een maand geleden.

Volgens de CD&V'er is er enkel nog wat poetswerk nodig om het metrostation maandag opnieuw operationeel te maken. Al beseft Verherstraeten dat de heropstart van Maalbeek de herinnering niet zal uitwissen. "Het leven moet en zal verder gaan, maar dit blijft een litteken voor de stad." Het bezoek, exact een maand na de aanslagen, is ook de officiële start van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen.

Drama beter begrijpen

N-VA fractievoorzitter Peter De Roover noemt het plaatsbezoek aan het metrostation, en later op de dag de luchthaven in Zaventem, "symbolisch heel belangrijk". Volgens hem wil deze onderzoekscommissie, in tegenstelling tot de onderzoekscommissie naar Dutroux destijds die pas na enige tijd een bezoek bracht aan de kelders waar de ontvoerde meisjes werden vastgehouden in Marcinelle, van bij het begin laten "doordringen" wat er op de plaats van de feiten gebeurd is. Ook Laurette Onkelinx (PS) was onder de indruk van wat ze in het metrostation zag. Een bezoek zoals vrijdag draagt ertoe bij om "het drama beter te begrijpen", zei ze.

Alle kennis die de commissieleden vergaren van dergelijke bezoeken en ontmoetingen met de mensen op het veld, moeten ervoor zorgen dat de onderzoekscommissie met de nodige aanbevelingen komt om de manier waarop onze veiligheid is georganiseerd te verbeteren, gaf Onkelinx nog aan. (Belga/NSK)

Onze partners