"Parlementaire commissie niet beperken tot kerk"

03/08/10 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

Gynaecologe en SP.A-senator Marleen Temmerman vindt dat een eventuele parlementaire commissie over seksueel misbruik niet alleen de kerk, maar ook het onderwijs en de sportwereld moet onderzoeken.

"Parlementaire commissie niet beperken tot kerk"

© Belga

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die binnenkort alsnog een rapport over de werkzaamheden van zijn na de huiszoekingen opgedoekte commissie voor seksueel misbruik in de kerk wil presenteren, heeft altijd verklaard dat seksueel misbruik volgens hem niet meer voorkomt in de kerk dan in andere sectoren van de samenleving. Ook in het onderwijs en de sportwereld komt kindermisbruik vaker voor dan we denken, aldus Adriaenssens.

In een interview met Knack reageert SP.A-senator Marleen Temmerman op die uitspraak: "Dat het in verhouding niet meer voorkomt in de kerk zou mij verwonderen. Maar Adriaenssens heeft wel gelijk als hij zegt dat het ook buiten de kerk veel voorkomt. Ik heb als gerechtelijk experte al honderden dossiers van misbruik behandeld - bij mij gaat het dan natuurlijk om meisjes, die misbruikt werden door hun vader of andere familieleden, een buurman, een onderwijzer, een priester..."

Als er een parlementaire onderzoekscommissie komt, waarvoor sommigen eerder al hebben gepleit, dan vindt Temmerman wel dat die niet alleen de kerk moet onderzoeken: "Vandaag is er een grote kuis bezig in de kerk, en ik denk dat we inderdaad verder moeten gaan. In dat opzicht ben ik het eens met Adriaenssens. Als er een parlementaire commissie komt om kindermisbruik te onderzoeken, vind ik dat die zich niet mag beperken tot de kerk. Het moet een commissie worden die institutioneel misbruik onderzoekt: misbruik door mensen die in een machtspositie ten opzichte van het slachtoffer staan - in de kerk, maar ook in het onderwijs en in de de sportwereld."

(JDC)

Lees meer over:

Onze partners