Parlement wil uitbouw van verlichte islam ondersteunen

Premier Charles Michel, Siegfried Bracke en Filip Dewinter © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

België moet samen met de vertegenwoordigers van de gematigde islam in ons land werk maken van de uitbouw van een verlichte, 21e-eeuwse islam. Dat was de eensgezinde conclusie na een verhit debat in de Kamer, over een OCAD-rapport waaruit bleek dat de radicale islam snel terrein wint.

België moet samen met de vertegenwoordigers van de gematigde islam in ons land werk maken van de uitbouw van een verlichte, 21e-eeuwse islam. Dat was de eensgezinde conclusie na een verhit debat in de Kamer, over het gelekte OCAD-rapport. Daaruit bleek dat de radicale salafistisch-wahabistische strekking van de islam terrein wint in ons land, met dank aan de financiering vanuit Saoedi-Arabië. ‘Een sekte die een virus loslaat op een hele gemeenschap,’ zo omschreef Koen Metsu (N-VA) het.

Daarom moet geïnvesteerd worden in een verlichte islam, die een strikte scheiding van kerk en staat respecteert, zo klonk het bij meerderheid en oppositie. Enkel Vlaams Belang kon zich logischerwijs niet vinden in het idee om de islam te ondersteunen. Volgens Filip Dewinter moet de succesformule veeleer gezocht worden in een inreisverbod à la Donald Trump. ‘Sluit de moskee in Brussel die u Saoedi-Arabië cadeau gedaan hebt. Organiseer een immigratiestop zoals Trump. Stop de hypocrisie en sluit de grenzen voor de radicale islam.’

Dewinter kreeg al snel lik op stuk. ‘U bent een xenofoob en de beste vriend van een serial killer,’ verwees premier Charles Michel (MR) naar zijn zoveelste bezoek aan Syrisch president Assad. In het hele halfrond gingen de handen op elkaar.

Enkele minuten daarvoor had ook Eric Van Rompuy al zwaar uitgehaald naar Dewinter om zijn vriendschapsbanden met Assad.

‘We zijn een maatschappij waar religie een privéaangelegenheid is. Het kan niet dat een religie zo zwaar gaat wegen op onze samenleving dat ze zorgt voor een immens samenlevingsprobleem. Dat is nu het geval: we krijgen af te rekenen met een salafistisch missioneringsapparaat,’ vatte Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) de problematiek samen.

‘Het salafisme is zich binnen onze moskeeën en islamcentra aan het ontwikkelen,’ vulde Gilles Vanden Burre (Ecolo-Groen) aan. ‘Islamologen vertellen on dat België achterop hinkt in de strijd tegen salafisme en de ondersteuning van de verlichte islam. Die is in ons land onderontwikkeld.’ Al snel was er eensgezindheid: België moet zich inzetten om het probleem samen met de islamvertegenwoordigers op te lossen. ‘We zullen de strijd tegen radicalisme nooit winnen zonder de steun van de islam zelf,’ aldus Hans Bonte (sp.a), die zich vooral druk maakte om het feit dat zo’n belangrijk rapport gelekt was vanuit het OCAD.

Underground-banken van radicale islam moeten verdwijnen

Tegelijkertijd moeten ook de geldkranen vanuit Saoedi-Arabië en de Golfstaten toegedraaid worden. Koen Metsu is alvast van plan daar snel werk te maken, door het hawala-bankieren aan banden te leggen. Dat is een ondergronds systeem – dat voornamelijk de radicale islam financiert – waarbij geld uitgeleend wordt op basis van vertrouwen. In het ene wahala-punt kan iemand een som geld achterlaten, die daarna elders in de wereld door iemand opgepikt wordt. Het geld wordt niet fysiek verplaatst, maar wordt louter op basis van vertrouwen uitgeleend in het tweede punt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content