Parlement trapt staatshervorming op gang

© Belga

De aangekondigde staatshervorming is op gang getrapt met een inleidende uiteenzetting over artikel 195 van de Grondwet.

De bevoegde Kamercommissie heeft de bespreking aangevat over het wetsvoorstel ter herziening van artikel 195 van de Grondwet. Die herziening is nodig om het akkoord over de zesde staatshervorming tussen de acht partijen integraal uit te voeren. De zitting bleef beperkt tot een inleidende uiteenzetting.

De vraag van N-VA, gesteund door Vlaams Belang, om experten zich over de procedure te laten uitspreken, werd weggestemd.

De huidige meerderheidspartijen en de groenen sloten op 11 oktober 2011 een akkoord over de staatshervorming. Om artikelen uit de Grondwet te kunnen wijzigen, moeten die door het vorige parlement voor herziening vatbaar zijn verklaard. Het communautaire akkoord omvat evenwel grondwetsbepalingen waarvoor dat niet gebeurde.

Artikel 195 van de Grondwet

Om die aanpassingen toch door te kunnen voeren, maken de acht partijen gebruik van artikel 195 van de Grondwet, dat de procedure ter herziening van de Grondwet bepaalt en dat wel voor herziening vatbaar werd verklaard. Het gaat om een “overgangsmaatregel”, vermits de wijziging enkel zou gelden tijdens deze legislatuur.

‘Legaliteitsprobleem’

Volgens Kamerlid Ben Weyts (N-VA) stelt er zich een probleem met de legaliteit van de procedure. Vooral over de tijdelijkheid van de herziening van artikel 195 rijzen volgens hem vragen. Weyts verweet de betrokken partijen twee van de drie grendels rond de Grondwet te halen, de Grondwet te wijzigen en nadien de grendels terug te zetten met een groot hangslot errond. Hij daagde de andere partijen uit experten uit te nodigen om zich daarover uit te laten spreken, zoals voormalig CD&V-senator Hugo Vandenberghe.

Weyts kreeg de steun van Gerolf Annemans (Vlaams Belang), die een “groot vermoeden” heeft “dat er iets vunzigs aan de hand is”. Ook Olivier Maingain (FDF) zei te twijfelen aan de wettigheid van de gevolgde weg.

De acht partijen stemden het voorstel om hoorzittingen te organiseren echter weg. Volgende maandag gaat de bespreking van het voorstel voort. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content