Parlement buigt zich over dotatie Laurent

Prins Laurent © Belga

Een speciaal ingerichte commissie beslist vandaag in de Kamer of prins Laurent dit jaar 15 procent van zijn dotatie kwijtspeelt, ofwel 46.000 euro. de Een deel van bespreking vindt plaats in openbare zitting, maar voor de beraadslaging en de stemming gaan de deuren toe.

Prins Laurent was vorige zomer zonder toestemming van de regering in legeruniform aanwezig op de viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger, op de Chinese ambassade. Hij had daar normaliter toestemming voor moeten vragen aan de regering, maar dat deed hij niet. In het verleden kleurde de prins ook al buiten de lijntjes, maar werd hij daarvoor enkel op de vingers getikt. Intussen werden de dotaties voor het koningshuis in een nieuwe wet gegoten, waarin ook een sanctiemechanisme staat.

Het is op basis van die bepaling dat de regering-Michel het parlement heeft voorgesteld een deel van de dotatie in te houden. Het duurde behoorlijk lang vooraleer de Kamer de knoop doorhakte over de manier waarop ze het dossier zou aansnijden. Uiteindelijk werd beslist een ad-hoccommissie in het leven te roepen met dertien Kamerleden plus Siegfried Bracke als voorzitter. Een aantal partijen volgde de suggestie van advocatenbureau Stibbe om niemand af te vaardigen die zich in het verleden al kritisch over de prins heeft uitgelaten. N-VA voelde zich evenwel niet aangesproken.

De commissie wijkt voor de gelegenheid uit naar de plenaire zaal. Normaal gezien zal prins Laurent zelf niet naar de Kamer afzakken. Het is de bedoeling dat zijn advocaat tijdens de voormiddag de verdediging van de prins op zich neemt. Na de middag volgt dan een gedachtewisseling en nadien de beraadslaging en stemming. Volgende week wordt die beslissing dan voorgelegd aan de voltallige Kamer.

De advocaat van prins Laurent had in een brief aan Kamervoorzitter Bracke ernstige vragen geuit bij de manier van werken. Hij had de geplande procedure zelfs bestempeld als ‘onmogelijk, behalve als we er van uitgaan dat de procedure enkel om de vorm draait’. De conferentie van voorzitters besliste dinsdag echter niet meer te sleutelen aan de procedure.

De prins heeft zich bij monde van zijn advocaat al meermaals verweerd tegen een eventuele sanctie. In een zeven bladzijden tellende brief waarschuwde zijn advocaat er bijvoorbeeld voor dat de regering ‘de mensenrechten van de prins dreigt te schenden’. Zo zou twee derde van zijn dotatie naar personeels- en werkingskosten gaan, zodat er na afhouding van de 15 procent maar bitter weinig zou overschieten.

Partner Content