Parket wil Brusselse agenten en Eddy Merckx voor de rechter na omkoopschandaal

09/08/16 om 09:53 - Bijgewerkt om 13:02

Het parket van Brussel wil dertien mensen, on­der wie ook enkele poli­tieagenten, voor de rech­ter krijgen in een fraudeonderzoek rond het aankoopbeleid van de politiezone Brussel-­Zuid . Het onderzoek is ondertussen afgerond. Ook wielericoon Eddy Merckx is betrokken bij de zaak.

Parket wil Brusselse agenten en Eddy Merckx voor de rechter na omkoopschandaal

Eddy Merckx © BELGA

De Standaard, Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad berichtten dinsdag over het schandaal. Het Brusselse parket heeft inmiddels officieel bevestigd dat de dertien mensen, onderwie voormalig wielrenner Eddy Merckx, officieel in verdenking zijn gesteld.

De agenten beheerden de aankoop van zowat alles voor de politie. Ze regelden aanbe­stedingen voor bevriende leveranciers, in ruil voor korting op een dure fiets, een mp3­-speler of zelfs een reisje naar Las Vegas. 'Op een spreek­woordelijke balpen na werd er in de periode 2003-2008 niets reglementair aangekocht. De zone was één grote sjoemel­fabriek', zegt een gerechtelijke bron.

Merckx zou commissaris Philippe Boucar omgekocht hebben om 46 van zijn fietsen te mogen leveren aan de politie­zone. Boucar kreeg daarvoor een fikse korting op een Merckxfiets ter waarde van 2.500 euro.

Volgens het parket is Boucar samen met Harry V.D.P., een burger die werkte op de aankoopdienst van de politie van Brussel­-Zuid, de spil in de fraudezaak. Beide hoofdverdachten ontkennen de feiten en zijn nog altijd actief in de politiezone. De politiezone Brussel-Zuid wil geen commentaar geven, omdat het gaat om een dossier dat al acht jaar oud is. (BELGA/JVL)

Onze partners