Parket vermoedt meer slachtoffers Vangheluwe

09/07/10 om 09:01 - Bijgewerkt om 09:01

Er zijn dan toch aanwijzingen dat oud-bisschop Roger Vangheluwe meer dan één slachtoffer maakte, zegt het parket van Brugge.

Het parket van Brugge heeft het onderzoek tegen oud-bisschop Roger Vangheluwe verruimd. Er zijn dan toch aanwijzingen dat hij meer dan één slachtoffer maakte, zegt procureur Jean-Marie Berkvens in De Morgen van vrijdag. De ex-bisschop riskeert ook een vervolging voor schuldig verzuim.

In de weken na het ontslag van Vangheluwe berichtten enkele media al over een mogelijk tweede slachtoffer, en een zelfmoord binnen de familie die gerelateerd zou zijn aan seksueel misbruik door de bisschop.

Het Brugse parket weigerde de berichten te bevestigen, maar verandert nu het geweer van schouder.

"De eerste feiten zijn verjaard, dat is duidelijk, maar wij onderzoeken nu meldingen dat er ook andere feiten zijn geweest", zegt procureur Berkvens in het dagblad. "Het lopende opsporingsonderzoek was aanvankelijk gericht op één welbepaald geval, maar is gaandeweg uitgebreid. Wij zijn door tussenpersonen in het bezit gesteld van documenten en er is een computer leeggemaakt."

Daarnaast rijst de vraag hoe Vangheluwe als bisschop zelf heeft gereageerd op meldingen van seksueel misbruik. "Wij onderzoeken of de oud-bisschop kan worden vervolgd voor het jarenlang negeren van klachten over seksueel misbruik binnen zijn bisdom. Hierbij valt ook de naam van kardinaal Danneels", zegt de Brugse procureur.

Onze partners