'Parket onderzoekt of bij beslagname in Antwerpen diamanten gestolen werden'

25/03/15 om 04:28 - Bijgewerkt om 04:41

Het Brusselse gerecht onderzoekt of diamanten die de Antwerpse recherche in beslag had genomen, zijn gestolen. Daarbij gaat het in op een klacht die stelt dat er tijdens die beslagname diamanten zijn verwisseld en gestolen.

'Parket onderzoekt of bij beslagname in Antwerpen diamanten gestolen werden'

© REUTERS

Dat bevestigt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch aan De Tijd.

De diamanten werden in 2004 door de Antwerpse recherche in beslag genomen tijdens een onderzoek naar fraude, dat destijds in handen was van de nu verdachte topspeurder Agim D. Het Antwerpse parket vervolgde vier diamantbedrijven omdat ze samen voor 60 miljoen dollar aan Angolese conflict- of bloeddiamanten zouden hebben verhandeld. De belangrijkste verdachten waren Shallop Diamonds en Lion's Diamond.

Vier keer minder waard

Er volgde een procedureslag en uiteindelijk werden de twee bedrijven vrijgesproken. Lion's Diamond moest verschillende inbeslaggenomen diamanten terugkrijgen, maar tot verbazing van het bedrijf bleken de steentjes vier keer minder waard te zijn dan bij hun inbeslagname, terwijl hun waarde verdubbeld of verdrievoudigd had moeten zijn. Vermoedens dat er steentjes zouden zijn verwisseld of gestolen, werden toen afgedaan als "onmogelijk". Na een klacht tegen onbekenden wegens diefstal is het Brusselse gerecht nu op de affaire gezet, aldus de krant.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners