Parket onderzoekt klacht over 'foltering' bij Brusselse politie

19/01/16 om 18:46 - Bijgewerkt om 18:52

In de Brusselse gemeente Sint-Gillis zouden afgelopen weekend drie jonge Britten mishandeld zijn door de politie. Het parket is een onderzoek gestart.

Elliot James Meredith

Elliot James Meredith © Facebook

Een jonge Brit, Elliot James Meredith (21), beweert dat hij het slachtoffer is geworden van een extreem geval van politiegeweld, door agenten van de lokale politiezone Brussel Zuid. Die zouden hem maandagnacht 18 januari twee uur lang geslagen en vernederd hebben. De jongeman heeft een Brusselse advocaat aangesproken en is vast van plan klacht in te dienen. De politie Brussel Zuid en het Brusselse parket onderzoeken de zaak.

Volgens de jongeman was hij na een feestje bij vrienden thuis in een snackbar, toen de politie daar plots rond 02.45 uur binnenstormde en twee van zijn vrienden arresteerde, één op zeer hardhandige wijze. Een andere vriend filmde het gebeuren maar zag zijn smartphone afgepakt worden door een van de agenten. Toen Elliot vroeg naar de reden van de arrestaties, werd ook hij hardhandig opgepakt. Daarbij zou de twintiger verschillende slagen gekregen hebben en zou een agent zijn hoofd een tijdlang hard tegen de grond geduwd hebben met zijn knie.

'Bijna gewurgd'

"Op weg naar het politiecommissariaat werd ik herhaaldelijk in de ribben en het gezicht geslagen en eenmaal op het commissariaat sloegen vijf agenten me om de beurt in het gezicht terwijl ik geboeid was", zegt Elliot. "Ik huilde en smeekte hen om te stoppen maar ze bleven doorgaan. Daarna deden ze mijn handboeien af en zetten me aan om één van de agenten aan te vallen. Ik weigerde en die agent sloeg me nog een paar keer."

De agenten zouden hem vervolgens gefouilleerd hebben, waarbij ze hem hardhandig in het kruis tastten, en overgebracht hebben naar het ziekenhuis. "Op de heenweg werd ik bijna gewurgd en moest ik zeggen dat ik een klein meisje was", gaat Elliot verder. "In het ziekenhuis gedroegen de agenten zich normaal en durfde ik niets zeggen tegen de artsen, ook al vroegen die of ik klacht wilde indienen tegen de agenten."

Ook op de terugweg zou de jongeman gewurgd zijn en klappen gekregen hebben. Eenmaal terug in het commissariaat zou een hogere officier hem afgedreigd hebben om een valse verklaring af te leggen waarin hij bekende dat hij een agent omver geduwd had. Hij moest ook opnieuw herhaaldelijk zeggen dat hij een klein meisje was en vanuit zijn cel zou hij gehoord hebben hoe één van zijn twee opgepakte vrienden ook in elkaar werd geslagen. Uiteindelijk werd de jongeman rond 05.00 uur vrijgelaten.

'Walgelijk'

"Dit is een walgelijke zaak", zegt de mensenrechtenadvocaat van de jongeman, meester Zouhaier Chihaoui. "Dit is geen mishandeling meer, dit is foltering. Dit doet denken aan de mishandelingen van daklozen in het Brusselse Zuidstation door de spoorwegpolitie. We gaan zeker klacht indienen bij de onderzoeksrechter."

Volgens de woordvoerder van de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) is er een intern onderzoek opgestart. Verder geeft de politie geen commentaar.

Ook het Brusselse parket heeft intussen een onderzoek geopend, meldt parketwoordvoerster Jennifer Vanderputten. "In de vroege ochtend van 17 januari 2016 werd M.E. opgepakt wegens weerspannigheid", klinkt het. "Tijdens een tussenkomst voor nachtlawaai zou hij een slag hebben uitgedeeld aan een politieman. De politieman in kwestie heeft een arbeidsongeschiktheid van vier dagen. Deze feiten worden reeds onderzocht. Het parket werd via de media op de hoogte gebracht van het relaas van M.E. omtrent zijn aanhouding. M.E. beschrijft dat hij diverse slagen zou hebben gekregen van diverse politiemensen en dat hij zou zijn vernederd. Het parket heeft op basis van deze informatie een opsporingsonderzoek geopend wegens slagen en verwondingen."

Brussels N-VA-fractievoorzitter: 'Tot op de bodem uitspitten'

'Met stijgende ontzetting heb ik kennis genomen van de klacht', reageert Brussels N-VA-fractievoorzitter Johan Van den Driessche in een persbericht. 'Het relaas van de Britse man is hallucinant en verschrikkelijk', zegt Van den Driessche. 'De feiten moeten tot op de bodem uitgespit worden en, indien ze blijken te kloppen, moet ook uitgezocht worden hoe er een omgeving is kunnen ontstaan binnen het politiekorps waarbij dit soort mensonterend gedrag kan plaatsvinden.'

(Belga/NSK)

Een van zijn vrienden filmde het voorval, maar een agent nam zijn gsm af en wiste de beelden.

Mogen agenten gefilmd worden? Ja, zegt ere-vrederechter Jan Nolf. 'Politieagenten mogen gefilmd worden indien het relevant is. Als een van je vrienden door agenten in elkaar wordt geslagen is dat vanzelfsprekend relevant.' 'Comité P hecht belang aan de discussie over de vraag of agenten gefilmd mogen worden of niet', vervolgt Nolf. 'Maar agenten filmen is een absolute noodzaak en zou een democratisch recht moeten zijn. De politie gebruikt in sommige gevallen zelfs geweld om beelden te wissen.'

Lees meer over:

Onze partners