Parket-generaal zet nieuwe stap in kader huiszoekingen kerk

30/07/10 om 17:15 - Bijgewerkt om 17:15

Het heeft de zaak in handen gegeven van de kamer van inbeschuldigingstelling.

Het onderzoek naar de wettelijkheid van het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk is in handen van de kamer van inbeschuldigingstelling. Het Brussels parket-generaal heeft de KI in de zaak gevat.

Het onderzoek komt er na de huiszoekingen die onderzoeksrechter Wim De Troy op 24 juni liet uitvoeren in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen, bij kardinaal Godfried Danneels thuis en in de Sint-Romboutskathedraal.

Speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie gingen toen op zoek naar mogelijke aanwijzingen en bewijzen dat feiten van kindermisbruik door de kerk in de doofpot zouden zijn gestopt.

Bij die huiszoekingen in het kader van de 'operatie Kelk' werden een grote hoeveelheid documenten en computers (van het aartsbisdom en van Danneels) in beslag genomen.

Kort nadien besliste het parket-generaal om de onderzoeksdaden aan een onderzoek te onderwerpen. Het vroeg het onderzoeksdossier op en meldde vrijdag dat de zaak in handen is gegeven van de KI. Op 6 augustus komt het dossier een eerste maal voor de KI.

Onze partners