Materiaal om bommen te maken aangetroffen in woning Oussama Z.

© Belga

De man die dinsdagavond een mislukte aanslag heeft gepleegd in Brussel-Centraal was de 36-jarige O.Z., een man van Marokkaanse nationaliteit die in Sint-Jans-Molenbeek woonde. Hij stond enkel bekend voor een drugsfeit uit 2013. In zijn woning zijn materialen gevonden om explosieven te maken.

Oussama Z, de dader die gisteren een aanslag wilde plegen in het station van Brussel-Centraal was enkel gekend voor een drugsfeit uit 2016 zei de burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Françoise Schepmans, woensdag. Over de aard van de feiten had de burgemeester niet meer informatie. De man was sinds 2013 gedomicilieerd op zijn laatste gekende adres in de Louis Mettewielaan, voegde ze toe. Schepmans voegde nog toe dat de man gescheiden was, maar meer wist ze niet over zijn familiale omstandigheden. Uit gerechtelijke bron kon Belga vernemen dat Oussama Z. alvast in België niet in de cel heeft gezeten.

Explosief materiaal gevonden in woning

De huiszoeking in Molenbeek in de Louis Mettewielaan was woensdag omstreeks 12.30 uur afgelopen. Leden van het forensisch team en de politie namen verschillende zakken bewijsmateriaal mee uit het huis. De ontmijningsdienst DOVO was ook aanwezig./Para

Tijdens de huiszoeking liepen leden van het forensisch team samen met gemaskerde politieagenten in en uit het huis.

Bij het afronden van de huiszoeking werden verschillende zakken met bewijsmateriaal meegenomen. DOVO verliet het pand al omstreeks 11.50 uur. Er waren geen andere personen aanwezig in het huis.

In de woning van Oussama Z., is materiaal aangetroffen dat gebruikt kan worden om bommen te maken. Dat meldt VTM en wordt in gerechtelijke kringen bevestigd. “Er zijn redenen om aan te nemen dat de man daar zijn bom heeft gemaakt”, klinkt het.

Nagels en gasflessen

Volgens het federaal parket stapte Oussama. Z. dinsdagavond om 20.39 uur het Centraal Station binnen. ‘Via de lokettenzaal stapte hij op reizigers toe die zich beneden aan de trappen bevonden’, zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt. ‘Eerst zonderde hij zich wat af om dan om 20.44 uur in het midden van die groep reizigers te gaan staan. Hij nam zijn tas, begon te schreeuwen en veroorzaakte een gedeeltelijke ontploffing. Daarbij geraakte gelukkig niemand gewond.’

De man had gisteren één tas bij, die tweemaal ontplofte, maar droeg geen bommengordel en was verder niet gewapend. De koffer vatte wel onmiddellijk vuur, waarop Oussama Z. zijn brandende bagage achterliet en achter een stationschef aanliep die naar het perron afdaalde. ‘Ondertussen ontplofte de tas een tweede keer, een zwaardere ontploffing’, gaat de woordvoerder voort. ‘Die tas bevatte nagels en gasflessen.

De man nam vervolgens opnieuw de trap naar de stationshal, waar hij op een militair afliep terwijl hij ‘Allahu Akbar’ riep. De militair opende onmiddellijk het vuur en raakte de man verschillende keren. Die overleed ter plaatse aan de gevolgen van zijn verwondingen. Hij droeg geen gordel met explosieven.’

Het federaal parket heeft het onderzoek in handen genomen en kwalificeert de feiten als poging tot terroristische moord. De leiding van het gerechtelijk onderzoek is in handen van onderzoeksrechter Panou. Die is afgelopen nacht rond 04.00 uur ter plaatse gegaan.

Oussama Z. heeft volgens het federaal parket de Marokkaanse nationaliteit, maar hoe lang de man al in België was, is niet duidelijk. De man stond ook niet gekend voor terrorisme en volgens gerechtelijke bronnen heeft hij in België niet in de cel gezeten. Of hij op een andere manier gekend was bij de gerechtelijke overheden, kon het federaal parket niet meedelen. Dinsdagavond handelde Oussama Z. duidelijk alleen, aldus nog het federaal parket, maar of dat betekent dat de man een ‘lone wolf’ was, moet nog onderzocht worden. Evenmin is voorlopig duidelijk of er linken zijn met andere terrorismedossiers of aanslagen.

Partner Content