Parket buigt zich over perslekken onderzoek kindermisbruik

08/07/10 om 11:54 - Bijgewerkt om 11:54

Het onderzoekt een schending van het beroepsgeheim. Heisa over een foto op de computer van kardinaal Danneels bleek loos alarm.

Het Brussels parket gaat de lekken in het gerechtelijk onderzoek naar kindermisbruik in de kerk onderzoeken. Bij elk lek zal een onderzoek worden geopend naar schending van het beroepsgeheim.

Tijdens een persconferentie maakte het parket donderdag bekend dat het al twee dergelijke opsporingsonderzoeken heeft geopend.

Zo schreef Het Laatste Nieuws dat er tijdens de huiszoeking in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen op 24 juni stukken uit het onderzoek naar Marc Dutroux werden gevonden.

Voorts wordt onderzocht hoe details over het verhoor van kardinaal Godfried Danneels door de federale gerechtelijke politie in Brussel in de pers zijn terechtgekomen.

Volgens het parket zijn dergelijke lekken schadelijk voor het onderzoek en voor de slachtoffers die erbij betrokken zijn.

Het parket zal daarom volgens woordvoerder Jean-Marc Meilleur systematisch bij elk lek een onderzoek openen naar schending van het beroepsgeheim.

Geen onderzoek naar meisjesfoto

Intussen laat het parket van Brussel weten dat er voorlopig geen onderzoek komt naar de foto van een meisje die gevonden werd op de in beslag genomen computer van kardinaal Godfried Danneels. De foto blijkt afkomstig te zijn van de VRT-cultuursite Cobra.be.

Het gaat om een naaktfoto van een meisje dat jonger is dan tien jaar. Het parket verklaarde donderdagmorgen dat de foto enigszins verdacht genoemd kon worden, maar dat het evengoed een zogenaamde temporary file zijn.

Volgens de specialisten van de Federal Computer Crime Unit kan iedereen onbewust een dergelijke foto op zijn computer krijgen bij het bezoeken van één of andere website, aldus de woordvoerder van het parket.

Er werd geen proces-verbaal opgesteld en de zaak wordt niet als een inbreuk beschouwd. Later deelde het parket mee dat het om een foto ging die automatisch werd gedownload tijdens een bezoek aan de website van de VRT.

De openbare omroep preciseerde later dat de foto afkomstig is van cobra.be, de cultuurwebsite van de VRT.

Het gaat om de kunstfoto 'La Douche II', een inzending van fotografe Laura Baudoux voor de kunstwedstrijd Canvascollectie - La Collection RTBF.

'Bij weergave van de pagina worden afbeeldingen automatisch
opgeslagen op de computer als 'tijdelijke internetbestanden', aldus de VRT.

Stukken uit dossier-Dutroux

Ook het feit dat een dvd en stukken uit het dossier-Dutroux tijdens de huiszoeking in het Mechels bisschoppelijk paleis werden gevonden, wordt niet als een inbreuk beschouwd.

Wel zal er daarvoor volgens het parket waarschiijnlijk een proces-verbaal worden opgesteld wegens schending van het beroepsgeheim.

Onze partners