Parket Brugge: Stijn Saelens stierf door schotwond

18/02/12 om 10:53 - Bijgewerkt om 10:53

Stijn Saelens, de kasteelheer van Wingene die dood teruggevonden werd, is om het leven gebracht door een kogel in de rechterlong. Dat bevestigt het parket van Brugge.

Parket Brugge: Stijn Saelens stierf door schotwond

© Belga

Uit de autopsie op het lichaam van Saelens is gebleken dat de man getroffen werd door een kogel in de rechterlong, waarna de man stierf door bloedverstikking.

Dat is de enige mededeling die het Brugse parket op dit moment wil doen.

Geen commentaar over geruchten over wapens

Een toxicologisch en ballistisch onderzoek moet de komende dagen en weken meer duidelijkheid brengen. Verder wil het parket uitdrukkelijk geen commentaar geven over de geruchten die her en der opduiken over gevonden wapens.

De drie hoofdverdachten verschijnen dinsdag voor de raadkamer van Brugge die moet oordelen of ze een maand langer in de cel blijven. Tot dinsdag last het parket een persstop in.

Lichaal gevonden, veel vragen open

Het lichaam van Stijn Saelens werd gevonden, maar de kasteelmoord blijft voor mysterie zorgen: Saelens' vrouw kwam gisteren met een nieuwe bekentenis. Ze stapte meteen na de verdwijning al naar Serry, om te vragen of hij 'er iets mee te maken had'. En, haar man wilde "alleen thuis zijn", de dag dat hij verdween.

Het lichaam van Stijn Saelens is gevonden op het terrein van dokter Pierre Serry, een van de drie verdachten die aangehouden werden. De zoektocht mag dan al gestaakt zijn, toch duiken nog vreemde wendingen op. Zo ging Saelens' vrouw de dag na zijn verdwijning al aan Serry vragen "of hij er iets mee te maken had."

Serry is bekende van het gerecht

Serry, in het verleden al veroordeeld voor smokkel van hormonen, drugs en alcohol, was een bekende van de vrouw via haar vader, dokter André Gyselbrecht. De Morgen schrijft dat dochter Elisabeth Gyselbrecht uit Serry's mond wilde horen dat "hij er zeker niets mee te maken had". Hij ontkende inderdaad elke betrokkenheid.

Het blijft onduidelijk waarom Elizabeth Gyselbrecht meteen Serry verdacht. Wel is zeker dat ze die verdachtmaking niet aan de speurders overbracht. Daartoe moest ze eerst door haar schoonfamilie onder druk gezet worden, zo weet De Morgen.

'Stijn wilde die dag alleen thuis zijn'

De vader en broer van Elisabeth Gyselbrecht, André en Peter, zaten op het moment dat zij bij Serry ging, al een eerste keer vast. Zij werden ervan verdacht iets te maken te hebben met de verdwijning van Stijn Saelens. Daarop verhuisde Elisabeth naar haar schoonouders.

Ze keerde pas terug nadat haar vader en broer een tweede maal opgepakt werden. Gisteren kwam ze dan voor het eerst met een 'verduidelijking': haar man wilde de dinsdag van zijn verdwijning allen thuis zijn.

Waarom ze ook dit zo laat, pas drie weken na de verdwijning, meldt, is onduidelijk. Er owrdt gespeculeerd dat hiermee de schijn gewekt wordt van een louche afspraak. En is dat dan om haar broer en vader te helpen?

'Opzettelijke doding'

Het Brugse parket spreekt van "opzettelijke doding". Dit weekend wordt een autopsie verricht op het lichaam en worden de drie aangehouden verdachten nog verhoord.

Het mysterie rond de kasteelmoord duurt dus verder. Er is een lijk, maar nog geen moordenaar. Vader en zoon Gyselbrecht zouden de opdracht gegeven hebben voor de (huur)moord. Pierre Serry zou voor de huurmoordenaar(s) gezocht hebben, via zijn contacten in de onderwereld. Er werden, samen met de Gyselbrechts en Serry, eerder al vier Tsjetsjenen opgepakt.

Huurmoord? Dan loopt dader nog vrij rond

Tijdens een routinecontrole was in hun voertuig een plattegrond van het kasteel van Wingene gevonden en een papiertje met de naam van Serry erop. Zij werden echter vrijgelaten, wegens gebrek aan bewijs.

Een motief is vooralsnog ook onbekend. Volgens De Standaard circuleren er twee: het dreigende vertrek van Saelens naar Australië, met zijn vier kinderen, en chantage van André Gyselbrecht door Stijn Saelens.

De relatie tussen Saelens en zijn schoonvader en - broer was volgens De Standaard al maanden slecht: er waren wederzijdse bedreigingen en beschuldigingen van incest.

Klopt die these van de huurmoord, aldus De Standaard, dan loopt de moordenaar nog vrij rond.

Autopsie lichaam Stijn Saelens mogelijk niet op zaterdag

Het parket van Brugge laat weten dat het nog geen officiële mededeling deed over een autopsie op het lichaam van Stijn Saelens. Het doet alle geruchten die de ronde doen af als speculaties. Verschillende bronnen meldden dat er zaterdagmiddag een autopsie zal worden uitgevoerd op het lichaam van Stijn Saelens. Dat heeft het Brugse parket echter nooit officieel meegedeeld.

'Speculaties'

Ook de geruchten die her en der opduiken dat er wapens zouden zijn gevonden, worden afgedaan als speculaties. (SD)

Onze partners