Parket bevestigt negatief advies voor Bernard Arnault

02/03/13 om 13:08 - Bijgewerkt om 13:08

Het Brusselse parket heeft een tweede negatief verleend over de naturalisatieaanvraag van de Franse zakenman Bernard Arnault. Die ontkent intussen dat hij in Brussel gedomicilieerd is.

Parket bevestigt negatief advies voor Bernard Arnault

© Reuters

Het parket van Brussel heeft opnieuw een negatief advies uitgevaardigd over de aanvraag om Belg te worden van de Franse miljardair en zakenman Bernard Arnault. Die staat aan het hoofd van het luxeconcern LVMH, dat onder meer kledinglabel Louis Vuitton en champagnemerk Moët et Chandon bezit.

Bevestiging

Arnault besliste in 2012 te verhuizen naar België, nadat kersvers president François Hollande de zogenaamde 'rijkentaks' invoerde, waarmee de belastingen op hogere inkomens drastisch verhoogd werden. De vlucht van Arnault zorgde voor behoorlijk wat commotie in Frankrijk én België. Onder andere acteur Gerard Depardieu volgde Arnaults voorbeeld. De advocaten van Arnault stellen wel dat de zakenman na België verhuisde omwille van juridische drijfveren, en niet omwille van financiële redenen.

In januari gaf het parket al een eerste negatief advies over het verlenen van het staatsburgerschap aan Arnault. De man was toen evenwel niet op gesprek geweest bij de Brusselse magistraten. Intussen zou hij zich dus wel hebben aangemeld bij het commissariaat van Ukkel, waar de man een appartement heeft.

Twee keer neen, één keer ja

Het parket bevestigt het eerste eigen advies, maar schrijf volgens de krant La Libre Belgique, die het nieuws bracht, een genuanceerder rapport. De commissie naturalisaties van de Kamer beschikt intussen over twee negatieve adviezen (het parket en de dienst Vreemdelingenzaken) en één positief advies (de Staatsveiligheid). Het nieuwe advies van het parket zou de aanvraag van Arnault kunnen vertragen, maar hypothekeert niet onmiddellijk zijn kansen om Belg te worden. Daarover beslist de commissie onafhankelijk.

Arnault blijft intussen zeggen dat hij niet officieel in Ukkel woont. "Hij is en blijft een Fransman", zegt een woordvoerder van zijn concern. "Hij heeft wel een woning in Ukkel, waar hij verblijft als hij in België is."

Via de vennootschap Pilinvest heeft Arnault een derde van het kapitaal van de groep-Arnault naar België overgebracht. Hij richtte ook een private stichting op, Protectinvest, met als doel de continuïteit van de groep te verzekeren bij een vroegtijdig overlijden. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners