Panorama toont dodelijk politiegeweld

22/02/13 om 00:44 - Bijgewerkt om 00:44

Het VRT-prgramma Panorama heeft beelden getoond die laten zien hoe de politie in 2010 de 26-jarige Jonathan Jacob hardhandig aanpakte. Jacob overleed vervolgens in een Mortselse cel.

Het VRT-programma Panorama heeft donderdagavond op Canvas een reconstructie uitgezonden van de laatste dag van Jonathan Jacob, de 26-jarige man die drie jaar geleden in een Mortselse politiecel stierf na een tussenkomst van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT).

In de reportage werden voor het eerst ook camerabeelden getoond van wat er zich in die cel had afgespeeld.

Psychotisch

Jacob was onder invloed van amfetamines toen de politie hem op 6 januari 2010 van straat plukte en overbracht naar een politiekantoor in Mortsel. Hij werd onderzocht door een huisarts en die oordeelde dat hij psychotisch was en voor zijn eigen veiligheid opgenomen moest worden.

Een parketsubstitute besliste dat hij gecolloqueerd diende te worden en Jonathan werd overgebracht naar het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout. Daar weigerde men hem tot tweemaal toe, omdat hij zich te agressief opstelde.

Hij werd opnieuw overgebracht naar Mortsel en opgesloten in een cel. Uiteindelijk werd beslist om hem een kalmerende spuit te geven, zodat hij alsnog in het psychiatrisch centrum kon worden opgenomen.

Schild en duwvork

De Mortselse politie riep het BBT van de lokale politie van Antwerpen erbij. Op de camerabeelden is te zien hoe eerst een lichtgranaat in de cel werd gegooid en hoe vervolgens zes politiemannen binnen stormden met een schild en duwvork en zich op Jonathan storten. Hij kreeg vuistslagen en werd geïmmobiliseerd voor het spuitje.

Kort daarna stelden de politiemensen vast dat hij niet meer ademde of een hartslag had. Uit het autopsieverslag blijkt dat hij stierf aan inwendige bloedingen, veroorzaakt door het hardhandige politie-optreden.

Schuldig verzuim

Begin deze maand verwees de raadkamer de vroegere directeur en een psychiater van de Alexianen in Boechout naar de rechtbank wegens schuldig verzuim, alsook één agent van het BBT voor de toegebrachte slagen. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners