Panorama-journalist wil dat Hasseltse burgemeester klokkenluiders in ere herstelt

09/12/11 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

Burgemeester Hilde Claes (SP.A) moet de klokkenluiders die het gesjoemel van haar politie aankaartten in ere herstellen, vindt Wim Van den Eynde, de journalist die Panorama die de reportage maakte.

Wim Van den Eynde, de journalist van het VRT-programma Panorama die het gesjoemel bij de politiezone HaZoDi aan het licht bracht, vindt dat de Hasseltse burgemeester Hilde Claes de zogenaamde klokkenluiders in ere moet herstellen, nu een onderzoeksrapport heeft aangetoond dat hun aantijgingen wel degelijk steek hielden.

"Dat het auditkantoor de beschuldigingen van de klokkenluiders uit ons programma nu hard heeft gemaakt, is een bevestiging van hun geloofwaardigheid en bewijst dat wij als reportagemakers niet over één nacht ijs zijn gegaan", zegt Wim Van den Eynde in een reactie aan Belga.

"Ik was er wel vrij gerust in, want alle bewijsstukken die mij werden voorgelegd waren grondig gecheckt en gedubbelcheckt. Het feit dat ze eerder al door de rechtbank zijn vrijgesproken van diefstal en heling, was al een indicatie in dezelfde richting."

'Geen 'flutjobke' aanbieden'

Toch had Van den Eynde twijfels over de gevolgen van zijn reportage voor de klokkenluiders: "Ik had sterk het gevoel dat degenen die zich aangevallen voelden, alles uit de kast hebben gehaald om het imago van de klokkenluiders te besmeuren", zegt hij.

"Vandaar dat ik vind dat burgemeester Claes hen nu in ere moet herstellen. Bijvoorbeeld door hen geen 'flutjobke' aan te bieden waarmee ze misschien volgens de juridische regels wel ongeveer hetzelfde moeten doen, maar eigenlijk toch gedegradeerd worden. Hilde Claes is en blijft één van de belangrijkste verantwoordelijken voor deze malaise, en dus moet zij, en niet haar advocaat of commissaris, de kegels terug recht zetten." (Belga/SD)

Onze partners