‘Paniek om winstvoorspellingen voor N-VA’

© Belga

Maakt de N-VA ook bij de gemeenteraadsverkiezingen een enorme doorbraak of faalt de partij van Bart De Wever op het lokale niveau? Afgaande op de kartels die worden gevormd, lijkt de positie van de N-VA nu al de inzet van de verkiezingen. Vier vragen aan Knack-directeur Rik Van Cauwelaert.

In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen zijn in Antwerpen, Gent, Mechelen en Tongeren kartels zonder N-VA of anti-N-VA kartels gesmeed. Is dit een voorafspiegeling van wat in grote delen van Vlaanderen gaat gebeuren?

Rik Van Cauwelaert: Het gebeurt altijd eerst in Antwerpen. Vaak is het in Antwerpen dat de nieuwe politieke bewegingen ontstaan. De jongste peilingen – en vooral de winstvoorspellingen voor N-VA – zorgen, zeker bij de traditionele partijen, voor paniek. Toch lijken de kartelvormingen veeleer oefeningen in zelfbehoud dan uitgesproken anti-N-VA-manoeuvres. Laten we niet vergeten dat de Antwerpse CD&V eerst bij N-VA langs liep om een kartelvorming voor te stellen. Maar omdat CD&V al meteen twee schepenzetels eiste, werd het aanbod door N-VA afgewezen.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ging N-VA nog in kartel met CD&V omdat ze alleen te klein waren om iets te betekenen. Zullen ze bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen doorbreken zonder de hulp van een kartelpartner?

Rik Van Cauwelaert: Zo te zien heeft N-VA in alle stilte gewerkt aan een lokale, gemeentelijke uitbouw. Bart De Wever is er kennelijk in geslaagd in Vlaanderen de oude, ingedommelde netwerken van de Volksunie nieuw leven in te blazen. Het lijkt een bewuste keuze van de partijtop om overal onder het N-VA-logo naar de kiezer te stappen.

Bij de federale verkiezingen heeft de N-VA een uitzonderlijk goed resultaat neergezet dankzij het Bart De Wever-effect. Die bonus zullen ze bij de gemeenteraadsverkiezingen allicht niet kunnen verzilveren?

Rik Van Cauwelaert: Campagnetechnisch kan het geen probleem zijn om zelfs de kleinste N-VA-afdeling met de figuur van Bart De Wever te linken. Andere, traditionele partijen, zoals Open VLD destijds met Guy Verhofstadt, hebben dat voorgedaan, met goed gevolg.

Wie wordt de volgende burgemeester van Antwerpen?

Rik Van Cauwelaert: We weten nog altijd niet wie de Antwerpse Open VLD zal aanvoeren. Minister van Justitie Annemie Turtelboom straalt alvast niet van enthousiasme als haar over een mogelijke verhuis van Puurs naar Antwerpen wordt gesproken. Een andere niet onbelangrijke vraag: zal de SPA van Patrick Janssens hinder ondervinden van PvdA dat zijn electorale aanhang opnieuw ziet toenemen? Ook Bart De Wever heeft nog niet duidelijk gesteld dat hij burgemeester van Antwerpen wil worden. Pas nadat De Wever daar duidelijkheid over geeft kan de strijd om het Antwerpse burgemeesterschap echt beginnen. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content