Pandarel: 'Feestjaar voor Pairi Daiza, veranderde van droom in nachtmerrie' (Eric Domb)

29/03/14 om 09:25 - Bijgewerkt om 09:30

Topman van dierenpark Pairi Daiza, Eric Domb, wil dat de oneerlijke concurrentie én de kwaadaardige karikaturen ophouden. 'Wat Bart De Wever ook beweert, het Waals gewest betaalt geen cent voor die panda's.'

Pandarel: 'Feestjaar voor Pairi Daiza, veranderde van droom in nachtmerrie' (Eric Domb)

Eric Domb © Belga

"Het had een feestjaar moeten worden: dierenpark Pairi Daiza bestaat twintig jaar. We kregen twee panda's toegewezen. Maar de droom werd een nachtmerrie", vertelt topman van Pairi Daiza in De Standaard.

Vorige week kreeg de panda-saga die al maanden aansleept nog een staartje. Eric Domb eist namelijk dat de Vlaamse overheid haar subsidies aan de Zoo in Antwerpen en dierenpark Planckendael in Mechelen stopzet. Want het volgens de topman gaat het om oneerlijke concurrentie. Vlaams minister Geert Bourgeois reageerde door te stellen dat de Zoo van Antwerpen als vzw een sterke maatschappelijke functie heeft.

'Optreden Bart De Wever lag zwaar op mijn maag'

Eric Domb geeft in een interview met de krant De Standaard toe, dat hij misschien beter had gezwegen. Want vlak voor de opening van het nieuwe seizoen olie op het vuur gooien, zorgt voor negatieve publiciteit. "En die kunnen we missen als kiespijn."

"Maar de vernedering door Bart De Wever tijdens de Vlaamse televisiesterren lag nog zwaar op mijn maag", zegt Domb. "Doordat hij als panda op het podium stond, schetste hij een zoveelste herhaling van kwaadaardige karikatuur."

Zoals hij al zo vaak heeft gezegd blijft Domb herhalen dat Pairi Daiza een privébedrijf is. "Wat De Wever ook mag beweren, het Waals gewest betaalt geen cent voor die panda's. We hebben enkel subsidies gekregen, waarop elk bedrijf dat investeert recht heeft."

Hypocrisie

De verklaring dat de zoo van Antwerpen een wetenschappelijke instelling is, zonder winstoogmerk en met een maatschappelijke functie, doet Domb af als "hypocrisie." "Een concurrent die zich vermomt als vzw om met ons een commerciële strijd om marktaandeel uit te vechten", noemt hij het. Domb nam dan ook een advocatenkantoor onder de arm om uit pluizen of de royale Vlaamse subsidies voor de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) in overeenstemming zijn met de Europese concurrentieregels. En volgens het bureau is dat dus niet het geval.

En zo wil Domb met Pairi Daiza het levende bewijs leveren dat het ook zonder "onrechtmatige" subsidies mogelijk is om een dierenpark uit de grond te stampen. Om dat te bewijzen zou hij zelfs de Zoo van Antwerpen of Planckendael in Mechelen willen overnemen. "Als het hier in Henegouwen, in the middle of nowhere, lukt om de beste zoo van de Benelux uit te bouwen, die financieel autonoom is en dividend uitbetaalt, dan moet dat toch ook in een metropool mogelijk zijn?", klinkt het.

Geen stappen voor verkiezingen

Maar als het aankomt op de directe toekomst, met name de Vlaamse bezoekers die binnenkort naar Pairi Daiza moeten komen, klinkt Domb minder zelfzeker. "Ik ben bang dat de Vlamingen niet meer naar Pairi Daiza willen komen. Nu ben ik zogezegd de Waal die de Vlaamse zoo stuk wil."

Intussen bereidt Domb zich voor op de komst van de Chinese president op zondag en op de opening van het park op 5 april. Tot na de verkiezingen is hij niet van plan om verdere stappen te ondernemen. "Ik hoop dat de nieuwe regering een eerbare oplossing vindt voor beide partijen." Domb wil dat onrechtmatige subsidiëring stopt vanaf 2016, anders trekt hij naar de Europese Commissie.

Onze partners