Paleis vecht boek Koningskwesties van Deborsu aan

31/10/12 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Het Paleis is naar de Franstalige tegenhanger van de Raad voor de Journalistiek gestapt naar aanleiding van de publicatie van het boek Koningskwesties van journalist Frédéric Deborsu.

Het Paleis wil dat de CDJ (Conseil de déontologie journalistique) onderzoekt of de auteur van het boek "mogelijke inbreuken op de beroepsethiek" beging, deelde het Paleis mee. Advocaat Alain Berenboom heeft in opdracht van het Paleis een verzoek in die zin ingediend bij de CDJ. De raad voor journalistieke deontologie wou desgevraagd niet meteen commentaar kwijt.

Graaf Thomas de Marchant et d'Ansembourg, die volgens het boek een intense (een toespeling op homoseksuele) relatie gehad zou hebben met kroonprins Filip, zegt woensdag in Le Soir Magazine dat hij ook van plan is naar de CDJ te stappen.

Kort voor de verschijning van "Koningskwesties" had het Paleis in een reactie al gezegd dat het boek "talrijke totaal onjuiste en beledigende gegevens" bevatte. Ook prins Filip bracht eerder een "rechtzetting" rond zijn huwelijk met Mathilde, dat volgens de bronnen van Deborsu liefdeloos zou zijn.

Ophef

"Koningskwesties" ("Question(s) royale(s)") verscheen op 23 oktober. Het uitgangspunt is de vraag waarom iedereen twijfelt aan het kunnen van kroonprins Filip (52), legde Frédéric Deborsu bij de persvoorstelling van het boek uit. Op zoek naar een antwoord ondervroeg de journalist talloze, vaak anonieme, getuigen en kwam hij tot de vaststelling dat vooral het gebrek aan vertrouwen van zijn familie, met name koning Albert II, een doorslaggevende rol speelde.

Deborsu is journalist bij de RTBF, maar schreef het boek terwijl hij in verlof zonder wedde was. De RTBF benadrukte nog voor de verschijning van "Koningskwesties" dat de Franstalige openbare omroep niets te maken had met het boek. De omroep haalde de journalist vanwege de ophef errond tijdelijk van het scherm. Hij werd voor een maand naar de documentatiedienst overgeplaatst. (Belga/INM)

Onze partners