Paleis stelt zich vragen over Congoreis van de koning

04/06/10 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:48

Volgens Le Vif stelt de kabinetschef van de vorst het bezoek in vraag na de dood van mensenrechtenactivist Floribert Chebeya.

Het koninklijk paleis stelt zich vragen over de opportuniteit van het bezoek van koning Albert II aan Congo. Dat verneemt Le Vif. Het weekblad verwijst op haar website naar de dood van Floribert Chebeya, de voorzitter van de Congolese mensenrechtenorganisatie La Voix des sans-voix .

Chebeya werd woensdag in de omgeving van Kinshasa dood gevonden op de achterbank van zijn auto.

Na de dood van de bekende en gewaardeerde mensenrechtenactivist vroeg minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere een grondig onderzoek naar de omstandigheden van zijn overlijden. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel vroeg een onafhankelijk onderzoek.

Ook Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie, reageerde. Zij vroeg een onpartijdig en transparant onderzoek naar de omstandigheden waarin Chebeya om het leven is gekomen.

Le Vif meldde vrijdag dat het paleis gewrongen zit met de zaak, op drie weken en een half voor het geplande bezoek van de koning aan Congo, waar hij op 30 juni zou deelnemen aan de herdenking van vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid.

De kabinetschef van de koning stelt zich volgens Le Vif vragen of het bezoek aan Congo wel aangewezen is.

Moet de vorst de verplaatsing maken terwijl er vragen gesteld worden over de verantwoordelijkheid van de Congolese overheid en de politiediensten in de dood van Chebeya?, zo vraagt de kabinetschef zich af.

Het blad wijst erop dat Chebeya de Congolese overheid irriteerde en bedreigingen kreeg. Er wordt verwezen naar generaal John Numbi, politiechef en vertrouweling van de Congolese president Joseph Kabila.

Chebeya had een afspraak met Numbi op de avond dat hij vermoord werd, aldus Le Vif.

Onze partners